Rybářský rozcestník

Lovná míra ryb, měla by se u některých druhů zvýšit?

Stanovení délek ušlechtilých (vyjmenovaných druhů), ale i některých dalších druhů ryb, je dnes samozřejmostí. Ovšem často jak u vody, tak i na sociálních sítích jsem svědkem diskuze na téma, zda u některých ryb by se neměla jejich lovná míra přeci jen ještě o něco zvýšit. Například kapr na 45 cm, štika na 55 cm…

Když vynecháme ten problém, že často i mezi námi rybáři se najdou pytláci, kteří jaksi metr vůbec nepoužívají, klidně si přivlastní i rybu podmírečnou. O množství ryb ponechaných rybářem ani nemluvím. Není rok, kdybych nebyl svědkem situací, kdy vidím vedle sebe na dalším lovném místě, jak někteří rybáři neumějí počítat při lovu kaprů do dvou, nebo si klidně z vody vytáhnou a ponechají více, jak nyní stanovených 7 kg ryb za den.

Ale nechme pytláků a nepoctivých rybářů, bavme se o velikosti ryb, zda by u některých druhů neměla být stanovena větší lovná míra. Já osobně si kapra nevezmu pod 48 cm a to ještě musí být pěkně stavěný, štiku pod 55 cm také neberu, ale když je hubená, klidně pustím i větší kus. Je lepší si počkat, až vyroste, ovšem pokud ji nevytáhne jiný rybář, což se mi také již stalo na mém oblíbeném místě. Ale rybář o kterém mluvím, měl právo si ji přivlastnit, míru měla i když to byla taková hubená chudinka, kterou jsem před tím já pustil.

Není kapr jako kapr ….

Ano a to je ten problém. Já osobně bych byl za zvýšení lovných mír u některých druhů, ale naopak, nesmyslné stanovení délky, jako máme my ve Východních Čechách už dva roky u amura, který má míru, díky dodatkům, stanovenou až na 70 cm, tak to je zase pravý opak. Amur dlouhý 60 cm je už pořádná ryba. Nevidím důvod, proč amury držet u 70 cm a ještě k tomu jen pro nás Východočechy.

Také bych byl za přehodnocení statusu u některých druhů dříve ušlechtilých ryb, nyní ryb vyjmenovaných v rybářském řádu jako ryby, u kterých si lze ponechat jen dva kusy za den. Například bolen, dravý predátor, který dnes ve velkých hejnech decimuje osádku menších ryb. Nedivme se pak, že mizí z naší vody dříve tak hojní candáti a okouni. Podle mě lví podíl na jeich úbytku mají právě boleni. Není již čas bolena ze seznamu ušlechtilých ryb odebrat? Připadá mě, že je všude docela přemnožený, ještě se špatně chytá a také to není zrovna oblíbená kulinářská pochutina, například díky svým kostem. Rozhodně pro mě je to adept na přesunutí do kategorie ryb nežádoucích. 🙂

Pánové a dámy, přátelé rybáři a rybářky, jak to vidíte vy? Co lovné míry našich ryb, vyhovují vám, nebo by jste je také upravili? Co možnost ponechání si 7 kg ryb za den, není to přežitek? A ja by jste se dívali na omezení počtu ryb například za týden či měsíc? Pište pod článek své názory, rád se k tomuto tématu vrátím v nějaké dalším článku.

Petrův zdar přeje

Jiří Langer

Nejčtenější články

Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

Co vše lze nastražit na přívěs háčku

Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?