Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.
Ano, aroma libečku umí zamotat hlavu kdejakému, i většímu kaprovi. Prostě neodolá již tak skvělé, lety prověřené klasické nástraze, tedy vylisovanému pečivu, které ale již při samotné přípravě ovoníme čerstvými stonky libečku. Po nakrájení kostky pečiva skladujeme v nějaké vhodné dóze, či skleničce s kvalitním uzávěrem, do které přidáme opět co jiného, než čerstvé, natrhané listy libečku.
Takto připravený lisovaný rohlík, či jiné vhodné pečivo, používáme jak klasicky napíchnuté na háček, tak klidně také na přívěsu pod háčkem. Často se nechá na tuto nástrahu přemluvit nejen kapr, ale i další kaprovité ryby, především pak amur či lín.