Rybářský rozcestník

Jak nastražit půlku rohlíku při lovu tzv. na „mlaskačku“

Při chytání ryb z hladiny či ve vodním sloupci na kus rohlíku je třeba rohlík zajistit na háčku tak, aby nejen dobře držel na konci návazce, ale také aby měl háček šanci se správně zapíchnout do tlamky ryby. Zde je video návod – jedna z několika možností, jak na to.

rohlíkrohlík

Postup navázání je velmi jednoduchý. A co budeme potřebovat? Návazec o délce cca 1 m metr z fluorocarbonu na jedné straně ukončený háčkem, na druhé klasickou smyčkou. A také rohlík, většinou chytáme na půlku klasického rohlíku, ten slisujeme, stačí prsty, zamotáme do ruličky, tu zplacatíme. Dále budeme potřebovat boilies jehlu.

Slisovaný a zamotaný rohlík jehlou propíchneme, navlékneme očko návazce a jehlu vytáhneme z rohlíku, úplně protáhneme návazec až se nám háček objeví u rohlíku. Háček pak zabodneme do rohlíku, zmáčkneme tak, aby se úplně schoval. Pak návazec dotáhneme a začneme ho omotávat kolem rohlíku tak, aby omoty byly ze zadní části háčku, tedy u jeho ramínka. Návazec omotáme dvakrát či třikrát kolem rohlíku, pak jehlu opět propíchneme rohlíkem, zahákneme do ní smyčku návazce a návazec opět protáhneme rohlíkem, dotáhneme a máme hotovo.

Takto zajištěný rohlík vydrží na hladině, nebo i ve vodním sloupci, i 1 hodinu, pokud ho dříve nerozcupují drobné rybky, nebo nenasaje větší ryba, což je ale náš cíl.

Video originál od Rybářský rozcestník.cz, autor videa i fotografií: Jiří Langer, ukázka: David Vajsar

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.