Rybářský rozcestník

Jak nastražit půlku rohlíku při lovu tzv. na „mlaskačku“

Při chytání ryb z hladiny či ve vodním sloupci na kus rohlíku je třeba rohlík zajistit na háčku tak, aby nejen dobře držel na konci návazce, ale také aby měl háček šanci se správně zapíchnout do tlamky ryby. Zde je video návod – jedna z několika možností, jak na to.

rohlíkrohlík

Postup navázání je velmi jednoduchý. A co budeme potřebovat? Návazec o délce cca 1 m metr z fluorocarbonu na jedné straně ukončený háčkem, na druhé klasickou smyčkou. A také rohlík, většinou chytáme na půlku klasického rohlíku, ten slisujeme, stačí prsty, zamotáme do ruličky, tu zplacatíme. Dále budeme potřebovat boilies jehlu.

Slisovaný a zamotaný rohlík jehlou propíchneme, navlékneme očko návazce a jehlu vytáhneme z rohlíku, úplně protáhneme návazec až se nám háček objeví u rohlíku. Háček pak zabodneme do rohlíku, zmáčkneme tak, aby se úplně schoval. Pak návazec dotáhneme a začneme ho omotávat kolem rohlíku tak, aby omoty byly ze zadní části háčku, tedy u jeho ramínka. Návazec omotáme dvakrát či třikrát kolem rohlíku, pak jehlu opět propíchneme rohlíkem, zahákneme do ní smyčku návazce a návazec opět protáhneme rohlíkem, dotáhneme a máme hotovo.

Takto zajištěný rohlík vydrží na hladině, nebo i ve vodním sloupci, i 1 hodinu, pokud ho dříve nerozcupují drobné rybky, nebo nenasaje větší ryba, což je ale náš cíl.

Video originál od Rybářský rozcestník.cz, autor videa i fotografií: Jiří Langer, ukázka: David Vajsar

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.