Tygří ořech patří stále více k těm nejoblíbenějším návnadám zkušených kaprařů. Ti nejzkušenější pak na něj také chytají. Tygří ořechy se dají prezentovat rybám jen tak, položené na dně, nebo je lze mírně přizvednou či dokonce nechat plavat jako Pop UP nástrahu, aby je kapři či amuři určitě nepřehlédli.
Opravdovou vychytávkou je spojit dva tygří ořechy kouskem korku, například z vinné zátky, stane se z nich pak rovnoměrně vyvážená nástraha. Pokud více ořechy vydlabeme, použijeme silnější kus korku, pak tygří ořech dokážeme prezentovat i kousek nade dnem, podobně, jako klasické PopUp nástrahy.
Budeme potřebovat ostrý, vhodně široký vrták, já používám ten na dřevo. Musí být ale ostrý. Dále korkovou zátku z vína, boilies jehlu, návazec s háčkem a přívěsem, zarážku, ostrý nůž a to je asi všechno.
Na nástrahy používáme tygří ořech uvařený, nebo nakládané tygří ořechy, raději větší, než menší. Najdeme dva, co k sobě tak nějak pasují, pak v nich vyvrtáme, pomocí vrtáku, díry větší, pokud chceme aby z tygřích ořechů vznikla PopUp nástraha, menší, pokud chceme vytvořit tzv. vyváženou nástrahu, tedy nástrahu, co se sice vznáší nade dnem, ale neuzvedne háček.
Podle velikosti vyvrtaných otvorů nožem z korkové zátky vykrájíme nožem tyčinku, tu ukrojíme tak, aby pěkně pasovala do obou děr. Nejprve napíchneme na boilies jehlu první tygří ořech tak, aby vykukovala těsně vedle vyvrtaného otvoru. Do otvoru vedle jehly zatlačíme korek, pak i do druhého v druhém tygřím ořechu, zároveň propíchneme i druhý tygří ořech jehlou. Oba tygří ořechy k sobě natlačíme, pomocí očka jehly na přívěs háčku navlékneme oba tygří ořechy s korkem. Urovnáme ořechy na přívěsu a přitlačíme je k sobě, až nebude korek téměř vidět.
TIP: Tygří ořechy určené k nastražení na háček můžeme po jejich uvaření ještě namočit do nějakého colového nebo povzbuzujícího nápoje. Ty jsou dost agresivní na to, aby se dostaly pod silnější část – vrchní slupku tygřího ořechu a hodně sladké, aby po naložení rybám opravdu moc chutnaly.
Na rybářském trhu se dá koupit hodně variant již naložených tygřích ořechů, ty jsou skvělé právě pod háček jako nástraha, ale také do PVA sáčků či punčoch. Na větší zakrmení používáme, především z ekonomických důvodů, raději surový tygří ořech, který si doma sami povaříme a případně dochutíme nějakým atraktorem.
Pokud chcete, aby tygří ořech kapři či amuři opravdu milovali, nechte ho zkvasit. Stačí po převaření dodat do hrnce, či jiné nádoby, trochu cukru, pak občas zamíchat a nechat v teple. Někdo do nádoby dává kelímek zakysané smetany či „živého“ jogurtu, i takto lze nechat zkvasit tygří ořech, podobně, jako například také kukuřici.
Text i foto: Jiří Langer, šéfredaktor webu