Rybářský rozcestník

Zaděnky, přílipky, rozchlipky

Měkkýši žijí ve vápenitých schránkách, které jsou buď dvoudílné (lastury ústřic, hřebenatek), anebo jednolité (ulity surmovek nebo jedlého mořského plže plážovky). Zaděnky, přílipky, rozchlipky mají právě dvě misky lastur.

Název latinsky

Venus mercenaria, Pinna dolohiatia, Mya arenaria

Výskyt

Jsou rozšířené od severních pásem Severního ledového oceánu až po Biskajský záliv.

Obecně

Tito měkkýši patří do početné skupiny mořských živočichů s dvěma lasturami. Prodávají se syrové, nebo tepelně upravené v polévkách, dušených pokrmech a salátech.

Poznámka redakce:

Maso z lasturovců je u nás méně obvyklé a spíše pochoutkou, ale pro jeho obsah vitamínů (A, B, C) a minerálních látek nemůžeme je po stránce výživové přehlížet. Nejchutnější maso mají slávky jedlé a ústřice, které se však na našem trhu vyskytují jen vzácně. Kromě čerstvých, živých lasturovců přicházejí do prodeje také lasturovci konzervovaní.

Nejčtenější články

Hybridní techniky lovu ryb

Občas rybář prostě musí vytáhnout ze šuplíku nějakou techniku lovu, co zrovna nepatří k těm obvyklým, aby buď přelstil nějakou tu chytrou rybu, nebo v tu chvíli, kdy to vyžaduje momentální situace na revíru a lovném místě například díky špatnému počasí. A někteří z nás prostě kombinování různých technik milují. I já patřím mezi tyto neortodoxní rybáře, co se nebojí propojovat různé techniky lovu i když na první pohled mohou vypadat pro někoho tak trochu bizarně.

Zmrazené nástražní rybky

Při chytání například candátů, je skvělou nástrahou menší živá, nebo i mrtvá rybka. Ovšem tu nemáme vždy po ruce, naopak někdy zase nevíme, co s přebytečnou nástrahou. Pak malé rybky můžeme prošít návazcem s háčkem a zamrazit!

Zatraktivnění návnady pomocí červů nebo žížal

Pokud do krmné směsi přidáte něco živého, například masové červy nebo nasekané žížaly, dokáže vaše návnada nejen lépe přilákat bílou rybu, ale také ji déle udrží v lovném místě, což je druhý důvod, proč zakrmovat.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím