Rybářský rozcestník

Hřebenatka

Bílé maso hřebenatek je obklopeno oranžovými jikrami, které se však často v restauracích servírují zvlášť. Tepelnou úpravou získají korálovou barvu. Hřebenatky se vaří v omáčkách na těstoviny, opékají na pánvi nebo grilují.

Název latinsky

Pecten fumatus

Výskyt

Hřebenatky žijí na evropském a americkém pobřeží Atlantského oceánu.

Obecně

Název je odvozen z tvaru lastury. Existuje jich více druhů, ale kulinářsky se dělí do dvou tipů: na malé druhy s jemnou chutí, které žijí v zátokách, a větší žijící v mořských hlubinách. Hřebenatky se grilují, obalené v mouce se smaží nebo krátce vaří a podávají se v ulitě se smetanovou omáčkou.

Známá je například omáčka „coquilles Saint-Jacquues“. V Americe jsou oblíbené jen hřebenatky s bílými miskami.

Nejznámější jedlá hřebenatka je mušle svatého Jakuba. Tvar je okrouhlý s výrazným žebrováním, barva je žíhaná. Je velmi oblíbená především díky svému křehkému masu, které má vynikající chuť a může připomínat chuť ořechů.

Kuchyňské zpracování:

Velmi lahodnou chuť mají hřebenatky smažené na másle, konzumují se také syrovém stavu. Výborné jsou i grilované a často se podávají gratinované ve vypouklé lastuře. Při přípravě je důležité dodržet krátkou dobu tepelné úpravy, jinak maso svatojakubek bude tuhé.

Způsob lovu

Hřebenatky se loví po celý rok nejčastěji pomocí vodních bagrů.

Nejčtenější články

Zimní rybářské vybavení pro komfortní rybolov

Ženete se za kapitálními úlovky, nebo máte ambice chytit nejvýše rýmu, ale zrelaxovat se přitom v klidu přírody? Zimní rybaření má svoje nezaměnitelné kouzlo – čistá voda, ticho a jasný svit slunce odrážející se ve třpytu ledových krystalů. A pokud se důkladně vybavíte a obléknete, nemusíte chytit ani onu příslovečnou rýmu. Poradíme vám, co s sebou i na sebe.

Tinktura z koňského kaštanu

Kaštan koňský nebo také jírovec maďal a jeho plody bývají díky velkému obsahu bezpečných přírodních látek, jako jsou flavonoidy a glykosidy součástí mnoha mastí, které mají příznivé účinky na žilní a lymfatický systém. Zkuste si vyrobit domácí tinkturu ze zralých a čerstvých kaštanů, která pomáhá při otokách, křečových žílách, pocitu těžkých nohou.

Pokračování s boilies Chill Banana. Tohle boilies od Mastodont Baits musíte mít!

Povedená výprava, krásné ryby, naši Chillinu prostě musíte vyzkoušet! – Ahoj všem příznivcům Mastodont Baits, přidávám pokračování mých výprav s boilies Chill Banana od Mastodont Baits. Po minulé výpravě jsem vzal opět tuhle příchuť boilies k vodě. Tentokrát to bylo na jiný revír, kde jsem prozatím chytal pouze na dvou výpravách. Chtěl jsem zkusit všechny možné varianty od popky, přes neutrálně vyvážené boilies až po těžkou kuličku.