Surmovka je rozšířená od severních pásem Severního ledového oceánu až po Biskajský záliv. Loví se v severním Atlantiku, v Lamanšském průlivu a v Severním moři. Největšími konzumenty jsou Francouzi a Kanaďané z francouzsky mluvících oblastí.
Surmovka vlnitá, surmovka čeřitá
Špičatá kuželovitá ulita dorůstá do délky 11 cm. Charakteristickým znakem jsou jemná spirálovitá žebra a vlnkovitá kresba tmavých a světlých linií. Surmovky se většinou podávají vařené s omáčkou, jejich maso však může být relativně tuhé. V Kanadě se s oblibou podávají smažené v těstíčku nebo fritované.
Surmovky se prodávají vařené, připraveno ke konzumaci obvykle s octem a tmavým chlebem dochuceným máslem. Jsou podobné plážovkám, ale větší. Snadněji se také vyprošťují z ulit. Přidávají se rovněž do polévek a dušených pokrmů.
Text: George, Rybářský rozcestník.cz, foto: fotky-foto.cz