Rybářský rozcestník

Surmovka (mořský šnek)

Surmovka je rozšířená od severních pásem Severního ledového oceánu až po Biskajský záliv. Loví se v severním Atlantiku, v Lamanšském průlivu a v Severním moři. Největšími konzumenty jsou Francouzi a Kanaďané z francouzsky mluvících oblastí.

Surmovka (mořský šnek) - na bílém podkladě

Jiný název

Surmovka vlnitá, surmovka čeřitá

Špičatá kuželovitá ulita dorůstá do délky 11 cm. Charakteristickým znakem jsou jemná spirálovitá žebra a vlnkovitá kresba tmavých a světlých linií. Surmovky se většinou podávají vařené s omáčkou, jejich maso však může být relativně tuhé. V Kanadě se s oblibou podávají smažené v těstíčku nebo fritované.

Kuchyňské zpracování:

Surmovky se prodávají vařené, připraveno ke konzumaci obvykle s octem a tmavým chlebem dochuceným máslem. Jsou podobné plážovkám, ale větší. Snadněji se také vyprošťují z ulit. Přidávají se rovněž do polévek a dušených pokrmů.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím