Rybářský rozcestník

Sépie

Žije ve Středozemním a Jaderském moři a ve východoasijkých pobřežních vodách mírného pásma.

Sépie na bílém pozadí - dva kusy
Sépie

Název latinsky

Sepie spp

Sépie jsou draví mořští hlavonožci. Žijí ve vodách mírného pásma, obvykle bývají menší než jejich příbuzné olihně. Uvnitř těla je sépiová kost. Dvě s chapadel bývají výrazně delší než ostatní. V kuchyni se používá tělo a chapadla. Tmavá tekutina – „inkoust“ – ve váčku slouží k barvení pokrmů. Tepelná úprava je velmi krátká, tak 2-3 minuty.

Kuchyňské zpracování sépií:

Sépie obsahují malý váček s černou tekutinou, který pečlivě odřízneme. Kromě toho mají pod hlavou ještě další váček s tmavě žlutou tekutinou, kterou nalijeme do šálku. Sépie opláchneme, vykucháme, stáhneme kůži, odřízneme přísavky a znovu dobře omyjeme.

Je-li sépie velká a starší, ovaříme ji po očistění v osolené vodě, nakrájíme na plátky a potom dusíme na zpěněné cibuli, česneku a rajčatech, až změkne. Sépie dále upravujeme dle příslušných receptur.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?