Rybářský rozcestník

Krab

V amerických a evropských pobřežních vodách žije mnoho těchto korýšů. Jejich obchodní názvy bývají často známější, než názvy zoologické. Atlanské pobřeží vyhledává Jonahův, sklaní a kamenný krab, zatímco královský krab je proslulý na tichomořském pobřeží, zvláště u Aljašky. K oblíbeným evropským druhům patří modrý krab, zelený neboli atlanský, pavoukovitý krab a krab německý. Zvláštní velikosti a váhy, až 3 kg, dosahují krabi, kteří se loví v Rusku, a to v Ochotském moři u západních a jižních břehů Kamčatky, dále pak na pobřeží Japonska.

Krab na bílém pozadí

Krabi během dospívání několikrát odkládají těsný krunýř a v některých oblastech je od poloviny jara do poloviny podzimu po čerstvých mladých, tzv. měkkých krunýřích, to znamená po krabech, kteří právě opustili svůj starý krunýř a jejichž pokožka ještě neztbrdla vyloučeným uhličitanem vápenatým. V tuto dobu jsou sice krabi menší, ale chutnější a měkčí. Krabi se prodávají také v konzervách a mražení.

Stručný přehled některých krabů:

Modrý krab

Modrý krab pochází z východního pobřeží Ameriky, kde je velmi populární, žije však i v severní a jižní části Atlanského a ve východním Středomoří. Je k dostání po celý rok, v létě je v prodeji s měkkým krunýřem. Modří krabi se prodávají živí, vaření s krunýřem nebo bez něj, čerství, mražení a také konzervovaní. Připravují se pečení, dušení nebo vaření.

Pavoukovitý krab

Tento krab žije v jižní oblasti Atlanského oceánu a ve Středozemním moři, je dostání po celý rok. Prodává se jak živý, tak i vařený. Připravuje se pečením, dušením nebo vařením, vařený je jasně červený.

Krab německý

Žije ve Středozemním moři a v Atlanském oceánu. Tito velcí korýši mají silná klepeta (samci větší než samice), která podobně jako u jiných krabů obsahují výtečné bílé maso. Tělo v krunýři obsahuje maso tmavé. Tito krabi se také prodávají živí, s krunýřem nebo i bez něj, vaření, čerství či konzervovaní. Někdy se na trhu objevují přímo pokrmy z krabího masa. Krab německý je k dostání po celý rok, peče se, dusí a vaří.

Queenslandský písečný krab

Živý krab má na sobě modré skvrny, samozřejmě, po uvaření zčervená. Jeho maso z těla je velmi chutné, ještě lepší je však jeho maso z nohou a klepet.

Krab mangrovový

Tenot až do černa zbarvený krab žije v mangrovových a  kalných vodách a může vážit až 2 kg. nejlepší maso je z klepet, jeho maso z těla je trochu hrubší.

Žabí krab

Vyskytuje se u severovýchodního pobřeží Austrálie. Dorůstá do délky 20 cm a má jemné, sladké, bílé maso.

Kamčatský (masitý) krab

Žije v hlubinách moře a má tvar trojhranně zakulacený, poměrně tlusté nohy a hnědočervený krunýř s pichlavými ostny.

Kuchyňské zpracování krabů:

Krabi se na palubě plující konzervárny ihned po výlovu v mořské vodě vaří a konzervují do bílých plechovek obsahu 1/2 kg, 1/4 kg, 1/8 kg. Na trhu se prodávají pod označením „chatka“. Maso těchto krabů čerstvě vařených i konzervovaných je výborné jakosti a je velmi podobné masu humřímu, má však proti němu trochu hrubší vláknitost a sladší chuť. Konzervované maso z krabů se nemusí dále předběžěně upravovat a používá se ho i s vlastní šťávou k přípravě rozmanitých pokrmů tak jako masa z čerstvých krabů.

Živí krabi se dopravují do vnitrozemí jen ojediněle a pouze menší druhy, tak jako humři.

Krabi před vařením kartáčem dobře ve studené vodě očistíme, živé vložíme do vařící slané nebo okořeněné vody a 15-20 minut povaříme. Doba vaření závisí na velikosti krabů. Z uvařených krabů vyjmeme maso z noh a klepet, popřípadě i z koubů a z krunýře, a podáváme je teplé s různými přílohami anebo ho používáme k přípravě teplých a studených pokrmů s různými přísadami jako masa z ostatních druhů korýšů.

Používáme-li konzervovaného krabího masa k přípravě teplých pokrmů, nesmíme je dlouho zahřívat, neboť by ztuhlo.

Autor: Vilém Vrabec

Nejčtenější články

IBCC 2018 – dobojováno! Výsledky

Letošní velký kaprářský závod na Balatonu je u konce. Máme tu výsledky! V první desítce se umístilo 8 týmů od nás a ze Slovenska. První místo obsadili kluci ze Slovenska, tým Starbaits Slovakia, druhé a třetí místo pak berou Češi, tým Mikbaits – Parys a CT Libun. Všem zúčastněným týmům veliká gratulace. Doufáme, že si to letos opravdu užili. Tak zase příští rok!

Vyder přibývá. Rybářům přes zimu způsobily statisícové škody

Z přibývání vyder říčních mají těžkou hlavu rybáři. V Žamberku vydry během zimy rybářům způsobily škody za statisíce korun.

Průběžné zprávy z IBCC, Češi a Slováci zatím válcují konkurenci!

V první desítce letošního ročníku prestižního kaprařského závodu na Balatonu IBCC je nyní 6 týmů! Dva ze Slovenska a čtyři z Čech. Velká gratulace! Aktuální link na vyýsledky najdete v článku.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím