Rybářský rozcestník

Vodomil černý (Hydrophilus piceus)

Vodomil černý je největší vodní brouk žijící na světě a také vzácně u nás v Česku. Najít ho můžeme ve stojatých vodách s hustou vegetací. Larvy jsou dravé, dospělci jsou pak býložravci. Larvy jsou pak oblíbenou rybí potravou.

Vodomil černý (Hydrophilus piceus)

Název latinsky

Hydrophilus piceus

Rozpoznávací znaky

Zástupci této čeledi bývají dobří letci s typickým tmavým zabarvením. Velikost dospělých brouků je závislá na druhu, nejmenší druhy mají pouze jeden milimetr a největší druhy dosahují délky až pěti centimetrů. Pro celou čeleď je typický způsob dýchání, kdy je na zadeček vzduch dopravován pomocí tykadel.

Výskyt

Čeleď vodomilovitých obsahuje značné množství druhů, které jsou rozšířeny téměř po celém světě. U nás žije vzácně například tento vodomil černý, kterého najdeme ve stojaté, hodně zarostlé, vodě jak v nížinách, tak i středních polohách.

Obecně

Tento obr mezi vodními brouky není dobrý plavec, spíše se jen tak prochází podně, nebo leze na listech a stoncích vodních rostlin. Je obrovitý, v dospělosti dosahuje délky až 4.5 cm, což je na brouka dost. Obývá stojaté, hodně vodní vegetací zarostlé vody. Živí se převážně vodními rostlinami, ale občas nepohrdne ani rybími jikrami. Děláto asi na oplátku, protože v jeho larválním stádiu je oblíbenou rybí potravou.

Jeho larvy jsou úplně jiné, než dospělci. Jsou dravé, požírají hlavně vodní měkkýše. Líhnou se z vajíček, které samice naklade do zvláštního lodičkovitého pouzdra tzv. kokonu. Dorostlé larvy vylezou na břeh a v zemi se zakuklí. Pak z nich vylezou samotní brouci.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?