Rybářský rozcestník

Úpor šestimužný (Elatine hexandra)

Další z úporů rostoucích především na obnažených plochách letněných rybníků, ale i jinde, kde se krátkodobě voda ztratí, nebo ustoupí. V Česku patří k ustupujícím, silně ohroženým druhům.

Název latinsky

Elatine hexandra

Jiný název

elatinka šesťtyčinková

Rozpoznávací znaky

Plazivá, poléhavá bylina, bohatě větvená, v uzlinách kořenujícími lodyhami. Listy má vstřícné, sbíhavé v kratičký řapík, eliptické, lysé, tupé, lysé palist má opadavé. Jednoleté květy má krátce až dlouze stopkaté, trojčetné, vyrůstající v úžlabí listů. Kališní lístky má světle zelené, korunní lístky světle růžové, tyčinek je šest. Plodem je kulovitá tobolka obsahující přímá nebo slabě prohnutá semena. Kvete od června do září.

Výskyt

V Česku roste roztroušeně až vzácně. Ve světě ho najdeme v celé západní Evropě.

Obecně

Tato jednoletá až dvouletá plazivá bylina roste na vlhkých až zbahnělých, hlinitých nebo písčitých, převážně kyselých půdách na okrajích rybníků, mělkých rybničních okrajích nebo obnažených dnech rybníků, tvoříce velké trsy. V Česku patří k ustupujícím, silně ohroženým druhům.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?