Rybářský rozcestník

Smažený hrášek, skvělá nástraha na ryby

Smažený hrášek většina lidí používá jako chutnou vložku do polévek. Ovšem my rybáři smažený hrášek můžeme použít i jako nástrahu na kaprovité ryby.

Ano, smažený hrášek, tedy těstíčko z mouky, mléka, vejce a soli usmažené v horkém oleji ve tvaru malých kuliček, je skvělou nástrahou pro kaprovité ryby. Hrášek se dá napíchnout přímo na háček, nebo ho můžeme nastražit i na přívěs háčku. I když je to skvělá nástraha, která opravdu funguje, není zase tak moc využívaná a to proto, že smažený hrášek se často drolí a špatně drží na háčku. Ovšem na to existuje jednoduchá pomoc. Stačí chvíli před samotným chytáním háček zastříknout vodou, navlhčený se již tak nerozpadá.

Někteří rybáři hrášek nakládají do Maggi či anýzového odvaru. Pak opět změkne a nerozpadá se při napichování na háček. Pokud chceme tuto nástrahu umístit na přívěs háčku, nejlépe se mě osvědčilo do hrášku udělat dírku pomocí boilies vrtáku, který bývá často součástí boilies jehel. Pak se opět nerozpadá a drží na přívěsu háčku i při dalekých hodech.

Smažený hrášek lze koupit v potravinách….

Smažený hrášek lze koupit běžně v potravinách, ale můžeme si ho také vyrobit doma. Zde je recept:

Ingredience:

  • 130 g hrubé mouky
  • 1,5 dl mléka
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup: Z hrubé mouky, mléka, vejce a špetky soli vymícháme těstíčko, o něco větší hustoty, než těsto na palačinky. V příhodné nádobě rozpálíme větší množství oleje. Přes hrubé struhadlo protlačujeme těstíčko tak, aby jen kapalo přímo do horkého oleje, “hrášek” vzniklý z kousků těsta občas promícháme a smažíme postupně dozlatova. Usmažené kuličky vyjmeme cedníkem a necháme důkladně okapat.

Smažený hrášek na přívěsu se zarážkou – umělou kukuřicí…

Feederové krmítko na daleké hody a návazec se smaženým hráškem a umělou kukuřicí….

Pokud smažený hrášek rozdrtíme, vznikne nám  skvělá vzlínavá složka zakrmovacích směsí.

Rozhodně tuto nástrahu vyzkoušejte, budete překvapení, jak moc dobře funguje. Jen se s ní prostě budete muset naučit pracovat. Na zvlhčení je skvělá například nádobka z rozprašovačem, kterou upotřebíme i při zvlhčení krmítkové směsi. Pokud ji nemáte, prostě několik hrášku dejte do vody, po chvíli je vytáhněte a nechte ve stínu přikryté vlhkou hadrou. I tak docílíte, aby se vám smažený hrášek při napichování tak nerozpadal.

Nejčtenější články

Zimní rybářské vybavení pro komfortní rybolov

Ženete se za kapitálními úlovky, nebo máte ambice chytit nejvýše rýmu, ale zrelaxovat se přitom v klidu přírody? Zimní rybaření má svoje nezaměnitelné kouzlo – čistá voda, ticho a jasný svit slunce odrážející se ve třpytu ledových krystalů. A pokud se důkladně vybavíte a obléknete, nemusíte chytit ani onu příslovečnou rýmu. Poradíme vám, co s sebou i na sebe.

Tinktura z koňského kaštanu

Kaštan koňský nebo také jírovec maďal a jeho plody bývají díky velkému obsahu bezpečných přírodních látek, jako jsou flavonoidy a glykosidy součástí mnoha mastí, které mají příznivé účinky na žilní a lymfatický systém. Zkuste si vyrobit domácí tinkturu ze zralých a čerstvých kaštanů, která pomáhá při otokách, křečových žílách, pocitu těžkých nohou.

Rybářský ples v Rožmitále pod Třemšínem

Český rybářský svaz, místní organizace Rožmitál pod Třemšínem zve na tradiční Rybářský ples. Koná se 12. listopadu od 20 hodin v rožmitálském společenském centru. K tanci a poslechu bude hrát skupina Sekvence. Připravena bude bohatá rybí a zvěřinová tombola.