Rybářský rozcestník

Smažený hrášek, skvělá nástraha na ryby

Smažený hrášek většina lidí používá jako chutnou vložku do polévek. Ovšem my rybáři smažený hrášek můžeme použít i jako nástrahu na kaprovité ryby.

Ano, smažený hrášek, tedy těstíčko z mouky, mléka, vejce a soli usmažené v horkém oleji ve tvaru malých kuliček, je skvělou nástrahou pro kaprovité ryby. Hrášek se dá napíchnout přímo na háček, nebo ho můžeme nastražit i na přívěs háčku. I když je to skvělá nástraha, která opravdu funguje, není zase tak moc využívaná a to proto, že smažený hrášek se často drolí a špatně drží na háčku. Ovšem na to existuje jednoduchá pomoc. Stačí chvíli před samotným chytáním háček zastříknout vodou, navlhčený se již tak nerozpadá.

Někteří rybáři hrášek nakládají do Maggi či anýzového odvaru. Pak opět změkne a nerozpadá se při napichování na háček. Pokud chceme tuto nástrahu umístit na přívěs háčku, nejlépe se mě osvědčilo do hrášku udělat dírku pomocí boilies vrtáku, který bývá často součástí boilies jehel. Pak se opět nerozpadá a drží na přívěsu háčku i při dalekých hodech.

Smažený hrášek lze koupit v potravinách….

Smažený hrášek lze koupit běžně v potravinách, ale můžeme si ho také vyrobit doma. Zde je recept:

Ingredience:

  • 130 g hrubé mouky
  • 1,5 dl mléka
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup: Z hrubé mouky, mléka, vejce a špetky soli vymícháme těstíčko, o něco větší hustoty, než těsto na palačinky. V příhodné nádobě rozpálíme větší množství oleje. Přes hrubé struhadlo protlačujeme těstíčko tak, aby jen kapalo přímo do horkého oleje, “hrášek” vzniklý z kousků těsta občas promícháme a smažíme postupně dozlatova. Usmažené kuličky vyjmeme cedníkem a necháme důkladně okapat.

Smažený hrášek na přívěsu se zarážkou – umělou kukuřicí…

Feederové krmítko na daleké hody a návazec se smaženým hráškem a umělou kukuřicí….

Pokud smažený hrášek rozdrtíme, vznikne nám  skvělá vzlínavá složka zakrmovacích směsí.

Rozhodně tuto nástrahu vyzkoušejte, budete překvapení, jak moc dobře funguje. Jen se s ní prostě budete muset naučit pracovat. Na zvlhčení je skvělá například nádobka z rozprašovačem, kterou upotřebíme i při zvlhčení krmítkové směsi. Pokud ji nemáte, prostě několik hrášku dejte do vody, po chvíli je vytáhněte a nechte ve stínu přikryté vlhkou hadrou. I tak docílíte, aby se vám smažený hrášek při napichování tak nerozpadal.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím