Rybářský rozcestník

Lupina – vlčí bob

Na rozdíl od jiných druhů bobů, které jsou zpravidla velice hořké, má lupina příjemnou nasládlou chuť. Dá se dobře dipovat. Díky svému tvaru skvěle drží na háčku i v poměrně silném proudu. Obsahuje až 35 % proteinů.

Lupina – vlčí bob

Tvarem se semena lupiny od ostatních druhů liší na první pohled. Jsou okrouhlá a zploštělá. Zrna se dají pomlít na výživnou moučku. Asi nejstravitelnější jak pro lidi, tak pro ryby, je lupina bílá, což je druh lupiny nejvíce hospodářsky využívaný po celém světě.

Zpracování lupiny:

Lupinu máčíme asi tak 18 až 20 hodin, pak je uvaříme doměkka, což trvá zhruba 30 minut. Měkká zrna důkladně zcedíme, okapané pak použijem dle potřeby, buď přímo na háček, nebi i do zakrmovacích směsí.

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím