Rybářský rozcestník

Lupina – vlčí bob

Na rozdíl od jiných druhů bobů, které jsou zpravidla velice hořké, má lupina příjemnou nasládlou chuť. Dá se dobře dipovat. Díky svému tvaru skvěle drží na háčku i v poměrně silném proudu. Obsahuje až 35 % proteinů.

Lupina – vlčí bob

Tvarem se semena lupiny od ostatních druhů liší na první pohled. Jsou okrouhlá a zploštělá. Zrna se dají pomlít na výživnou moučku. Asi nejstravitelnější jak pro lidi, tak pro ryby, je lupina bílá, což je druh lupiny nejvíce hospodářsky využívaný po celém světě.

Zpracování lupiny:

Lupinu máčíme asi tak 18 až 20 hodin, pak je uvaříme doměkka, což trvá zhruba 30 minut. Měkká zrna důkladně zcedíme, okapané pak použijem dle potřeby, buď přímo na háček, nebi i do zakrmovacích směsí.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím