Rybářský rozcestník

Lupina – vlčí bob

Na rozdíl od jiných druhů bobů, které jsou zpravidla velice hořké, má lupina příjemnou nasládlou chuť. Dá se dobře dipovat. Díky svému tvaru skvěle drží na háčku i v poměrně silném proudu. Obsahuje až 35 % proteinů.

Lupina – vlčí bob

Tvarem se semena lupiny od ostatních druhů liší na první pohled. Jsou okrouhlá a zploštělá. Zrna se dají pomlít na výživnou moučku. Asi nejstravitelnější jak pro lidi, tak pro ryby, je lupina bílá, což je druh lupiny nejvíce hospodářsky využívaný po celém světě.

Zpracování lupiny:

Lupinu máčíme asi tak 18 až 20 hodin, pak je uvaříme doměkka, což trvá zhruba 30 minut. Měkká zrna důkladně zcedíme, okapané pak použijem dle potřeby, buď přímo na háček, nebi i do zakrmovacích směsí.

Nejčtenější články

Lisovaný rohlík s libečkem

Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.

Čarování s toustovým chlebem na rybách

Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

Vodní plocha Písková Lhota u Poděbrad (rybářský revír 411 983) očima Rybářského rozcestníku

Nedávno jsem měl možnost strávit několik dní na pískovně u Poděbrad, kam mě pozval předseda SÚS Dušan Hýbner. Uskutečnili se tam totiž rybářské závody, konkrétně klání „O pohár předsedy Středočeského územního svazu“. Po samotných závodech jsem měl pak možnost čtyři dny zůstat v tomto krásném prostředí a také si zachytat. Hned první den jsem zažil setkání nejen s pěkným kaprem, ale především s úžasným jeseterem měřícím více jak 1 metr. A to jsem netušil, že si během mého pobytu, na této vodní ploše, vytáhnu ještě další dva metrové jesetery.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím