Rybářský rozcestník

Siven americký (Salvelinus fontinalis)

U nás nepůvodní druh, poprvé dovezen v roce 1883. Žije v některých potocích a řekách pstruhového pásma, přizpůsobil se podmínkám i v některých údolních nádržích. Chován též průmyslově. Hospodářsky i sportovně cenný druh. Průměrná váha lovených ryb je 0,2 až 0,3 kg.

doba hájení od 1. prosince do 15. dubna
zákonná míra Minimální lovná delka 25 cm
Siven americký na bílém podkladě
SivenSivenacidorezistentníPstruzi

Název latinsky

Salvelinus fontinalis

Jiný název

Brook charr, Brook trout, Speckled trout, Amerikanischer Bachsaibling, Sivoň potočný, Omble de fontaine, Amerikanskij golec

Rozpoznávací znaky

Siven americký má podlouhlý tvar těla s tukovou ploutvičkou a hlavou se silně roztáhlými ústy plnými ostrých zubů. Ústa jsou koncové, s delší spodní čelistí. Ocasní ploutev má mírně vykrojenou, s temnými skvrnami. Ploutev řitní, prsní a břišní mají první paprsky bílé. Kůži má pokrytou menšími, silně zapuštěnými šupinami. Je zbarven šedo-zeleně, hřbet má tmavší, prokreslený mapami, po těle má umístěné načervenalé, až rumělokovo-červené a bílé tečky. Od pstruha potočního nejlépe rozeznáme podle bílého lemování některých ploutví a jiného těčkování. Zatím, co siven má světlé tečky na tmavém pozadí, pstruh má tmavé tečky na světlém pozadí.

Výskyt

Siven má rád čisté, dobře kyslíkem provzdušněné vody, ovšem snese kyselejší vodu, než pstruh. Je to u nás nepůvodní druh. Byl k nám dovezen již v předminulém století.

Obecně

Přes den se zdržuje spíše v hlubší vodě, dále od břehu, navečer pak vyplouvá k břehům a k hladině. Je výborný lovec, skvěle vidí do vzdálenosti 1 metru i drobné kousky potenciální potravy, je schopen za hmyzem vyskočit až 40 cm nad hladinu. Živí se larvami a hmyzem, ale neodolá ani menší žábě nebo rybce. V zimě je aktivní, pod ledem se živí larvami blešivců, jepic, pošvatek apod., z části ale i rybkami.

Dorůstá délky 35-40 cm, váží od 0,5 do 1 kg. V zahraničí byly uloveny trofejní ryby velké až 1 metr a vážící přes 10 kg! Dožívá se až 24 let.

Vytírá se na podzim do mělkých jam, které ocasem vytvoří jikrnačky, mlíčňáci je pak oplodní a zase ocasem zakryjí pískem. Ovšem bez vysazování rybáři nedokáží vytvářet stabilní populace.

Příprava sivena amerického v kuchyni:

Všechny lososovité ryby mají výborné, lahůdkové maso, bílé a růžové barvy. Veškeré recepty na pstruhy můžeme aplikovat i na siveny. Siven je především skvělý pečený, uzený a grilovaný, dá se však také smažit, dusit i vařit.

Způsob lovu

Loví se stejně jako pstruzi, tedy přívlačí na umělou nástrahu, nebo při muškařením na mokrou, ale i sucho mušku.

Nejčtenější články

Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

Lov sumců na položenou na pelety a boilies

Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím