Rybářský rozcestník

Okounek pstruhový (Micropterus salmoides)

U nás nepůvodní druh ryby, vysazen v roce 1889 do třeboňských rybníků. Byl u něho propracován umělý výtěr. Ojediněle se s ním můžete setkat v revírech okolo jižních Čech. Snáší i teplotu kolem 28 °C. Hospodářský význam zatím malý.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
OkounekOkounek

Název latinsky

Micropterus salmoides

Jiný název

Okoun černý, Okoun maloústý, Largemouth bass, Forellenbarsch, Perche truitée, Ostračka veľkoústa...

Rozpoznávací znaky

Okounek pstruhový má robusnější, vyšší tělo, než okoun říční s velkou hlavou se svrchními ústy s velkými pysky. Oči má umístěné v horní části hlavy. Hřbetní ploutev se skládá ze dvou částí, ta přední, nižší, je tvořena z tvrdých kosticových paprsků, zadní část je vyšší. Zadní ploutev má pak homocerkní, tedy zaoblenou s mírným náznakem vykrojení. Jsou olivově-žlutě zbarvené, hřbetní a řitní někdy s náznakem mramorování. Při pohledu z boku, přímo pod prsními ploutvemi jsou umístěny ploutve břišní. Šupiny má ktenoidní. Zbarvení hřbetu je nazelenalé, tmavě-hnědo-zelené, někdy s mramorováním, boky jsou více světlé, zbarvené až do stříbřita, středem celého těla se pak táhne pás, tmavě-zelený, který je zřetelně vidět. Na střeli má nápadnou černou skvrnu. Od okouna říčního se liší především velikostí, zbarvením a nemá tak typické boční pruhy, jako okoun říční.

Výskyt

U nás nepůvodní druh ryby. Tam kde žije, preferuje mělčí části vodních toků, většinou pomalu tekoucí, žije hlavně ve velkých nádržích. Ve stojatých vodách preferuje částečně zarostlé dno, kde se schovává. Nejvíce byl v minulém století loven v Třeboňských rybnících.

Obecně

Okounek pstruhový je sice dravec, ale poměrně klidný, zdržující se na dohled od svého stanoviště. Loví pomocí očí, tedy vidí skvěle. Loví v menších hejnech, kdy vytváří tzv. rojnice a snaží se potenciální kořist zahnat do míst, odkud nemá úniku. Má rád vyšší teplotu vody, kolem 27-28 °C. Jakmile teplota vody klesne pod 10 °C, nežere. Živí se nejprve planktonem, pak až poporoste, tak vodním hmyzem, měkkýši, dospělý pak převážně rybami, ale smlsne si i na žábě nebo pulci.

Dorůstá do průměrné délky 30-35 cm o váze do 1 kg, v zahraničí však byly chyceny kusy velké 1 metr, vážící přes 10 kg! Dožívá se 23 let.

Vytírá se ke konci jara, někdy až do začátku léta, vytváří hnízda v písku, nebo detritu, mlíčňák pak hnízdo hlídá a to plůdek, asi 1 měsíc po vylíhnutí.

Kuchyňské využití:

Okounek pstruhový má velmi chutné maso a málo kostí. Upravuje se jako všechny ryby s řádu ostnoploutvých (candát, okoun …). Může se tedy grilovat, péci, smažit, dusit i vařit.

Způsob lovu

V zahraničí je to oblíbená ryba, která se loví přívlačí. U nás se loví stejně, jako okoun říční.

Text: George, rybářský rozcestník.cz, foto: fotky-foto.cz

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?