Rybářský rozcestník

Koljuška tříostná (Gasterosteus aculeatus)

Obývá místně stojaté a mírně tekoucí vody. Na našem území ji pravděpodobně vysadili akvaristé. Je zcela bez hospodářského významu. Loví se do čeřínku. Na bocích má až 35 kostěných štítků.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Koljuška tříostná na bílém podkladě
Koljuškakoljuška

Název latinsky

Gasterosteus aculeatus

Jiný název

Three spined stickleback, Dreistachliger Stichling, Pichl`avka sivá

Rozpoznávací znaky

Tělo má kratší, ale nízké, z boku zploštělé s rovným ocasem. Ústa má vysunovací, spodní čelist je delší, než vrchní. Oko je velké, umístěné v horní části hlavy. Před hřbetní ploutví se nacházejí tři trny. Řitní ploutev má podobně dlouhou bázi, jako ploutev hřbetní, která je umístěná až ke konci těla. Tělo má buď holé, nebo pokryté kostěnými destičkami. Tělo je zbarvené do šedo-modré, olivově-zlené, stříbřitě bílé. mladé jikrnačky jsou hnědo-černě mramorované se stříbřitým podkladem. Ploutevní blány jsou bezbarvé, někdy jsou blány u břišních ploutví zbarvené do oranžovo-červena. V době tření se mlíčňáci více probarvují.

Výskyt

V Česku je to nepůvodní druh, který žije v řekách a v klidných úsecích se stojatou vodou, také v tůních, či zatopených příkopech.

Obecně

V Česku nepůvodní hejnová rybka. Je odolná, co se slanosti vody týče, může žít jak ve vodě mořské, tak v našich sladkovodních vodách. Živí se drobnými živočichy, jako larvami pakomárů, lasturnatkami, buchankami apod. Pokud by se někde přemnožila, mohla by být významným konkurentem hospodářsky významných ryb.

Dorůstá délky do 0,8 cm, vzácně do 1,1 cm, dožívá se až 8 let, ale spíše méně.

Při tření se mlíčňáci chovají agresivně, hájí si své teritorium a napadají jak jiné mlíčňáky svého druhu, tak i ryby, které se náhodou připletou k jeho stanovišti. Mlíčňáci staví hnízda se zbytků rostlin, které slepují výměškem z ledvin, který dost lepí. Pak vytvoří v hnízdě otvor a mírně ho zasypají pískem. To může trvat i několik dní!  Jikrnačky pak do hnízda lákají jakýmsi rybím tancem. Jikry oplodní a ihned si hledají další družku, takže postupně se s jedním mlíčňákem vytře několik jikrnaček. „Koljušák“, tedy mlíčňák je starostlivý otec, protože se stará nejen o jikry, ale po vylíhnutí i o plůdek.

Využití koljušky v kuchyni:

Přímé využití koljušek jako lidské potravy je velmi malé. Nejčastěji se z nich vaří chutná rybí polévka zvaná „Ucha“. Stejně se zužitkovávají i ježdíci.

Způsob lovu

Běžně se koljušky cíleně neloví, pokud by někdo chtěl kuljušku ulovit, musel by zvolit zvlášť jemnou plavanou. Spíše uvízne v síti při čeřínkování.

Zajímavosti

Předpokládá se, že koljuška se do našich vod dostala díky vysazení této rybky akvaristy.

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.