Rybářský rozcestník

Cípal

Cípalové zahrnují 80 druhů s hrudními ploutvemi charakteristicky posunutými silně nahoru. Nemají postranní čáru. Typickým představitelem je cípal hlavatý (Mugil cephalus), který žije v evropských mořích, při pobřeží Afriky, Austrálie a Jižní Ameriky. Dorůstá délky 90 cm a dosahuje hmotnosti až 10 kg. Ryba hospodářsky velmi ceněná, má chutné maso i jikry.

Cípalové na bílém pozadí

Název latinsky

Mugil ......

Rozpoznávací znaky

Vyznačují se mírně protáhlým tělem pokrytým velkými cykloidními šupinami zasahujícími až na hlavu. Na těle jim vždy chybí postranní čára. Prsní ploutve u nich změnily postavení; bývají v horní polovině těla, nejčastěji ihned za hlavou.

Výskyt

Zástipce cípalovitých nalezneme ve všech mírných a teplomilných mořích. Je to poměrně početná skupina. Patří do ní více rodů asi se sto druhy.

Obecně

Ročně se jich vyloví přes 80 tisíc tun, mají proto značný hospodářský význam.

Cípal hlavatý (Mugil cephalus)

Představuje jednoho z největších a zároveň však i hospodářsky nejcennějších cípalů. Vyskytuje se hojně v Černém moři., v Azovském a ve Středozemním moři, při pobřežícch Francie, Afriky, Ameriky, Brazílie, Austrálie a jinde.

Žije ve velkých hejnech. Ulovit se dá poměrně těžko a problémy s lovením cípalů mají i profesionální rybáři. Ze sítě se snaží buď spodem uniknout, nebo ji přeskočit. I když je cípalk rybou mořskou, často vplouvá do sladkých vod a snese i značné poklesy teploty. Cípal se živí potravou, kterou nalézá na dně; řasami i živočichy.

Nejvíce se cípalů uloví ve Spojených státech a v Japonsku. V poslední době se hojně cípalové začínají chovat i v rybnících a v jezerech.

Cípa ostronosý (Mugil saliens)

Tento cípal je zajímavý tím, že na sebemenší zvukové podněty reaguje skokem nad hladinu. Obývá vody východní části Atlanského oceánu a Černého i Středozemního moře. Je menší než cípal hlavatý. Zřádka kdy dosahuje délky 35 cm. Je hospodářsky významný tam, kde žije. Ročně se ho uloví několik stovek tun. Na trhu se tento cípal objevuje jako „Kefal v oleji“ a „Kefal v rajském protlaku“.

Kuchyňské zpracování:

Menší ryby se hodí ke smažení, větší chutnají dušené na pánvi nebo v troubě. Cípalové se taky hodí k uzení nebo nasolení.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Většinou se loví do sítí. Ulovit se dá poměrně těžko a problémy s lovením cípalů mají i profesionální rybáři. Ze sítě se snaží buď spodem uniknout, nebo ji přeskočit.

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím