Rybářský rozcestník

Cípal

Cípalové zahrnují 80 druhů s hrudními ploutvemi charakteristicky posunutými silně nahoru. Nemají postranní čáru. Typickým představitelem je cípal hlavatý (Mugil cephalus), který žije v evropských mořích, při pobřeží Afriky, Austrálie a Jižní Ameriky. Dorůstá délky 90 cm a dosahuje hmotnosti až 10 kg. Ryba hospodářsky velmi ceněná, má chutné maso i jikry.

Cípalové na bílém pozadí

Název latinsky

Mugil ......

Rozpoznávací znaky

Vyznačují se mírně protáhlým tělem pokrytým velkými cykloidními šupinami zasahujícími až na hlavu. Na těle jim vždy chybí postranní čára. Prsní ploutve u nich změnily postavení; bývají v horní polovině těla, nejčastěji ihned za hlavou.

Výskyt

Zástipce cípalovitých nalezneme ve všech mírných a teplomilných mořích. Je to poměrně početná skupina. Patří do ní více rodů asi se sto druhy.

Obecně

Ročně se jich vyloví přes 80 tisíc tun, mají proto značný hospodářský význam.

Cípal hlavatý (Mugil cephalus)

Představuje jednoho z největších a zároveň však i hospodářsky nejcennějších cípalů. Vyskytuje se hojně v Černém moři., v Azovském a ve Středozemním moři, při pobřežícch Francie, Afriky, Ameriky, Brazílie, Austrálie a jinde.

Žije ve velkých hejnech. Ulovit se dá poměrně těžko a problémy s lovením cípalů mají i profesionální rybáři. Ze sítě se snaží buď spodem uniknout, nebo ji přeskočit. I když je cípalk rybou mořskou, často vplouvá do sladkých vod a snese i značné poklesy teploty. Cípal se živí potravou, kterou nalézá na dně; řasami i živočichy.

Nejvíce se cípalů uloví ve Spojených státech a v Japonsku. V poslední době se hojně cípalové začínají chovat i v rybnících a v jezerech.

Cípa ostronosý (Mugil saliens)

Tento cípal je zajímavý tím, že na sebemenší zvukové podněty reaguje skokem nad hladinu. Obývá vody východní části Atlanského oceánu a Černého i Středozemního moře. Je menší než cípal hlavatý. Zřádka kdy dosahuje délky 35 cm. Je hospodářsky významný tam, kde žije. Ročně se ho uloví několik stovek tun. Na trhu se tento cípal objevuje jako „Kefal v oleji“ a „Kefal v rajském protlaku“.

Kuchyňské zpracování:

Menší ryby se hodí ke smažení, větší chutnají dušené na pánvi nebo v troubě. Cípalové se taky hodí k uzení nebo nasolení.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Většinou se loví do sítí. Ulovit se dá poměrně těžko a problémy s lovením cípalů mají i profesionální rybáři. Ze sítě se snaží buď spodem uniknout, nebo ji přeskočit.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím