Rybářský rozcestník

Cípal

Cípalové zahrnují 80 druhů s hrudními ploutvemi charakteristicky posunutými silně nahoru. Nemají postranní čáru. Typickým představitelem je cípal hlavatý (Mugil cephalus), který žije v evropských mořích, při pobřeží Afriky, Austrálie a Jižní Ameriky. Dorůstá délky 90 cm a dosahuje hmotnosti až 10 kg. Ryba hospodářsky velmi ceněná, má chutné maso i jikry.

Cípalové na bílém pozadí

Název latinsky

Mugil ......

Rozpoznávací znaky

Vyznačují se mírně protáhlým tělem pokrytým velkými cykloidními šupinami zasahujícími až na hlavu. Na těle jim vždy chybí postranní čára. Prsní ploutve u nich změnily postavení; bývají v horní polovině těla, nejčastěji ihned za hlavou.

Výskyt

Zástipce cípalovitých nalezneme ve všech mírných a teplomilných mořích. Je to poměrně početná skupina. Patří do ní více rodů asi se sto druhy.

Obecně

Ročně se jich vyloví přes 80 tisíc tun, mají proto značný hospodářský význam.

Cípal hlavatý (Mugil cephalus)

Představuje jednoho z největších a zároveň však i hospodářsky nejcennějších cípalů. Vyskytuje se hojně v Černém moři., v Azovském a ve Středozemním moři, při pobřežícch Francie, Afriky, Ameriky, Brazílie, Austrálie a jinde.

Žije ve velkých hejnech. Ulovit se dá poměrně těžko a problémy s lovením cípalů mají i profesionální rybáři. Ze sítě se snaží buď spodem uniknout, nebo ji přeskočit. I když je cípalk rybou mořskou, často vplouvá do sladkých vod a snese i značné poklesy teploty. Cípal se živí potravou, kterou nalézá na dně; řasami i živočichy.

Nejvíce se cípalů uloví ve Spojených státech a v Japonsku. V poslední době se hojně cípalové začínají chovat i v rybnících a v jezerech.

Cípa ostronosý (Mugil saliens)

Tento cípal je zajímavý tím, že na sebemenší zvukové podněty reaguje skokem nad hladinu. Obývá vody východní části Atlanského oceánu a Černého i Středozemního moře. Je menší než cípal hlavatý. Zřádka kdy dosahuje délky 35 cm. Je hospodářsky významný tam, kde žije. Ročně se ho uloví několik stovek tun. Na trhu se tento cípal objevuje jako „Kefal v oleji“ a „Kefal v rajském protlaku“.

Kuchyňské zpracování:

Menší ryby se hodí ke smažení, větší chutnají dušené na pánvi nebo v troubě. Cípalové se taky hodí k uzení nebo nasolení.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Většinou se loví do sítí. Ulovit se dá poměrně těžko a problémy s lovením cípalů mají i profesionální rybáři. Ze sítě se snaží buď spodem uniknout, nebo ji přeskočit.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.