Rybářský rozcestník

Bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea)

Statná vytrvalá tuhá travina, která dorůstá výšky až 2 m, z čeledi lipnicovitých. Bezkolenec rákosovitý je považován za vlhkomilnou rostlinu rostoucí často podél řek a na březích jezer a rybníků, ale můžeme se s ním setkat i na suchých loukách.

Bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea) - klásky
BezkolenecBezkolenec

Název latinsky

Molinia arundinacea

Rozpoznávací znaky

Listy vyrůstají ze stébla blízko u země. Květenství je řídká rozložená lata. Drobné z boku zmáčknuté klásky, jsou neseny na dlouhých stopkách. Klásky mají po 2-6 kvítcích, doba květu je srpen. Plodem jsou drobné tmavě hnědé obilky.

Výskyt

Roste ve střední a jihovýchodní Evropě a v mírném pásu západní Asie. V Česku ho lze roztroušeně nalézt od nížin až po podhůří na vlhkých loukách, ve vlhkých listnatých lesích kolem rybníků, jezer, řek atd. , ale stejně tak se s touto rostlinou můžeme setkat i na suchých loukách.

Obecně

Rostlina vyrůstá v uzavřených mohutných a vysokých trsech z dřevnatějícího oddenku, dutá stébla za dobrých podmínek vyrůstají až do výšky 2 m. Jako pícnina není vhodný, je příliš tuhý. Rostlina se využívá pro okrasné účely, byly vyšlechtěny různé kultivary, lišící se vzrůstem, barvou. 

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.