Barevné kousky pečiva mají za cíl v zakrmovacích směsích udržet ryby na lovném místě. Některé komponenty z pečiva jsou vzlínavé, vhodné na chytání ve vodním sloupci, jiné naopak drží pěkně u dna.
Stejně jako je důležitý výběr krmení a dalších zakrmovacích komponentů, je neméně důležitý i způsob jejich zamíchání. Nesprávným zamícháním lze výrazně snížit účinnost použité směsi. Zde platí obecně, že krmení do proudících vod musí být těžké a lepivé, do vod stojatých méně lepivé. Například při lovu ve stojatých vodách s vrstvou řídkého bahna na dně, namíchané krmení musí být lehké a rozpadat se při dopadu na hladinu, případně při klesání vodním sloupcem.
Doporučený způsob míchaní: Suché krmení nasypeme do kýblu (čím větší kýbl, tím se lépe míchá), důkladně promícháme jednotlivé složky a za stálého míchání postupně přidáváme vodu, až dosáhneme požadované konzistence. Počkáme několik minut, až krmení nasaje část vody a opět postupným přidáváním vody přivlhčujeme. Následně ještě krmení přesejme přes vhodné síto – tímto se dosáhne důkladného promíchání a odstranění případných hrudek.