Rybářský rozcestník

Montáž na dravce – trolling s mrtvou rybkou

Hlavně z jara a na podzim je hlubinná přívlač, tedy trolling poměrně dost úspěšná. Při vláčení z loďky na přirozenou nástrahu je tato metoda úžasným relaxem a někdy také pěkným adrenalinem, pokud zaseknete velkého dravce.

Montáž na dravce - trolling s mrtvou rybkou
  1. kmenový vlasec, co nejméně pružný, může být použita i vláčecí šňůra
  2. obratlík s karabinkou ke spojení kmenového vlasce s montáží, zarážka – stoper (k určení hloubky trollingu)
  3. splávek vhodný k trollingu, gramáž od 25 do 40 g, skvělý je například Pike Trolling
  4. montáž dlouhá až 1 metr, vhodná klouzavá zátěž (nesmí potopit splávek), to vše ukončené stoperem a opět obratlíkem s karabinkou
  5. dvoj nebo trojháček nastražený v zadní části nástražní rybky (ryba je prošitá!), prošití, nejlépe lanko (lze použít i dva háčky, ovšem při nastražení háčku na spodní části ryby se častěji vázne!)

Jednoduchý postup navázání montáže:

Na kmenový vlasec navážeme obratlík s karabinkou. Navazec ukončíme klasickou smyčkou s pojistným uzlem, navlékneme gumový stoper, pak navlékneme klouzavý splávek a klouzavou zátěž, pak dáme opět stoper, to vše ukončíme obratlíkem a karabinkou. Nakonec zapneme ocelový návazec s dvoj nebo trojháčkem a mrtvou rybkou velkou od 8 do 25 cm.

A jak to celé funguje?

Celou montáž máme nahozenou za lodí a tichým veslováním, nebo pomocí elektromotoru pročesáváme dno, prut buď držíme v ruce, nebo ho máme důkladně zajištěný v lodi, ale tak, aby šel rychle vytáhnout z držáku. Návnadu vláčíme těsně nadednem, proto je dobré znát hloubku lovného místa! Někdo také používá klips na prut, který drží vlasec u prutu do záseku, pak vlasec vystřelí a rybář pozná záběr, nebo také vázku :). Jinak naviják je mírně povolený, pokud ryba zaútočí, vlasec se začne odvíjet a splávek potápět. Pak je třeba okamžitě zastavit loď, zaseknout a boj může začít!

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….