1000 g masa z cejnů
3-4 ks stroužky česneku
2 ks vejce
strouhanka podle potřeby
pepř
olej
sůl
Na povaření:
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky celého pepře
2 ks bobkové listy
voda
sůl
Na nálev:
5 dl vody
2,5 dl octa
8 ks kuliček nového koření
4 ks kuličky celého pepře
1 ks bobkový list
kousek feferonky
podle chuti cukr
sůl
Příprava
- Vykuchané hlavy a ploutví zbavené ryby naporcujeme, vložíme do hrnce, přidáme sůl, divoké koření a uvaříme do měkka.
- Vývar slijeme (můžeme použít na polévku) maso necháme vychladnout. Odstraníme kůže, obereme maso ze žeber a páteře a rozemele na masovém strojku.
- K rozemletému masu přidáme vejce, strouhanku, ochutíme drceným česnekem, solí, pepřem, důkladně propracujeme.
- Tvoříme kuličky veliké zhruba 2-3 cm, které obalíme ve strouhance.
- Kuličky opečeme na oleji do zlatova ze všech stran.
- Vychladnuté kuličky narovnáme do sklenice, proložíme proužky cibule, papriky a zalijeme vychladnutým nálevem. Lák se vsákne do kuliček tak dolijeme 1 cm pod okraj, zavíčkujeme a uložíme na týden do lednice, svalové drobné kostičky se po týdnu rozloží.
Doporučení
Podáváme s pečivem.
Poznámka
Většinou rybáři nakládali pečenáče do nálevu na okurky z Deka nebo měli svůj vlastní, který tajili. Ve sklenici je prokládali kolečky cibule a paprikou. Nálev výše uvedený je tedy orientační, ale vyzkoušený.
Text i foto: D. Marounek