Rybářský rozcestník

Jazyk mořský obecný

Název této ryby pochází od protáhlého tvaru těla podobajícího se jazyku. Jazyk mořský patří z gastronomického hlediska k nejcennějším a nejchutnějším ploským mořským rybám. Jeho maso je k dostání po celý rok, jak čerstvé, tak mražené. Tato platýsovitá ryba se loví v evropských vodách od jižního Norska po břehy severní Afriky a ve Středozemním moři.

Jazyk mořský obecný na bílém podkladě
The

Název latinsky

Solea solea

Jiný název

Jazyk obecný

Rozpoznávací znaky

Má tělo zploštělé, na vrchní straně tmavohnědě šedé s tmavšími skvrnami. Spodní strana je bílá. Tělo má pokryto drobnými šupinami. Mezi očima, které jsou umístěny na vrchní, pravé straně ryby, má poněkud zkroucenou, papouškovitě zakulacenou tlamu.

Výskyt

žije v evropských vodách od jižního Norska po břehy severní Afriky a ve Středozemním moři.

Obecně

Dosahuje délky do 60 cm a váhy tak 2 kg, velmi vzácně až 4 kg. Nejlepší maso má kus vážící 300-400 g. Tře se od března až do srpna, což záleží na tom, v kterých končinách moře žije. Vrcholná doba tření je v květnu.

Jazyk je aktivní většinou v noci, kdy se vydává hledat korýše, kraby a malé ryby. Jazyk má speciální schopnost, která jej chrání před predátory. Pokud je napaden vydává se za ostnatce, který je vysoce jedovatou rybou a proto se mu obyvatelé moře raději vyhýbají. Jazyk obecný je velice citlivý na teplotu a proto se v zimních měsících stěhuje do teplejších vod.

Jazyk pohlavně dospívá mezi třetím a pátým rokem. V období tření na počátku léta se jazyk přemísťuje do mělkých, pobřežních vod, kde se po krátké době vylíhnou larvy.

Kuchyňské zpracování:

Mořský jazyk se dá tepelně upravit všemi způsoby. Nejchutnější je však dušený nebo pečený. Je-li malý, tak do 250 gváhy, upravuje se v celku, větší kusy se rozdělují na filé. Má však tlustou a drsnou kůži, kterou vždy stahujeme, rozdělujeme-li rybu na filé. Upravujeme-li ji v celku, stahujeme kůži alespoň s vrchní strany ryby. Jestliže jsem ponechali spodní kůži, odstraníme z ní šupiny a kůži nožem podélně středem nakrojíme.

Rozdíl mezi jazykem obecným a platýsem červeným:

Namísto mnohem dražšího jazyka obecného se někdy prodává platýs červený, protože si jsou značně podobní. Hlava platýse červeného je však špičatější a má výrazně malá ústa. Strana těla, na které se nacházejí oči je navíc u platýse červeného žlutohnědá a určitým způsobem připomíná mramor. Jazyk obecný má oproti tomu více jednotnou barvu.

Poznámka:

Platýs velký, platýs červený, parmice nachová nebo pilobřich ostnitý jsou vhodnou náhradou jazyka. Pokud chcete jazyk obecný stahovat z kůže sami, položte jej tmavou stranou vzhůru a uřízněte hlavu za žábrami. Vezměte nůž, zapíchněte jej pod kůži a pak ji zlehka táhněte směrem k ocasu a odstraňte vcelku.

Zdroj: http://www.nordsee.com, Tepelná kuchyně II. – Vilém Vrabec

Způsob lovu

Lovíme na těžko ze dna na mrtvou rybku, ideálně na písčitém nebo bahnitém dně bez chaluh (jde to i na dně s oblázky), přičemž používáme všechny rybky (někdy jen půlky nebo třetiny), které nachytáme přes den na plavačku.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.