Rybářský rozcestník

Kambala

Kambaly jsou ploché mořské platýsovité ryby žijící v Severním, Středozemním a Černém moři a v Atlanském oceánu. Na trhu jsou po celý rok. Lze je krátce vařit, nebo se grilují či pečou.

Kambala velká neboli kamenáč na bílém pozadí

Jiný název

Kambala velká neboli kamenáč

Rozpoznávací znaky

Kamenáč je zploštělá, velmi žravá, dravá ryba a počítá se mezi nejcennější mořské ryby. Je tvaru skoro okrouhlého, barva vrchní strany je šedavá nebo nahnědlá se světlými mramorovatými skvrnami, spodní strana je světlá, bez šupin. Mimoto je vrchní strana poseta nestejnými zkostnatělými hrbolky, podobající se malým kaménkům, pro něž obdržela tato ryba své pojmenování.

Výskyt

Žije hlavně v Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři.

Obecně

V Severním moři a Baltickém moři dosahuje délky 40 cm a 3-5 kg váhy, v Atlantickém oceánu a Střdozemním moři až 1 m délky a 35 kg váhy. Tím je kromě platýse obecného největší zploštělou rybou. Tře se v dubnu až srpnu.

Maso kambaly velké je pevné, sněhově bílé a velmi chutné. Kamenáče v celku ponejvíce vaříme nebo dusíme a rozděleného na porce vaříme, dusíme, pečeme, smažíme a pod., nebo jej upravujeme jako jazyk mořský.

Kambala obecná

Tato ryba žije v Severním, Středozemním a Černém moři a v Atlanském oceánu. Na trhu je po celý rok. Porcuje se na půlky, plátky nebo filé a je vhodná především k pečení.

Kambala mořská

Kambala mořská žije v Severním moři a severním Atlanském oceánu, prodává se čerstvá a mražená, celá nebo porcovaná. Smaží se nebo griluje. Je také k dostání po celý rok.

Kambala říční

V Americe se tímto názvem označuje několik druhů platýsovitých ryb. Je to také platýsovitá ryba, loví se v Baltském moři a ve vodách Atlanského oceánu při evropských březích a ve Středozemním moři. Je rovněž k dostání po celý rok. Prodává se čerstvá, mražená a uzená. Smaží se, dusí a to celá nebo porcovaná.

Úprava v kuchyni:

Vaříme-li kamenáče v celku, což přichází v úvahu jen u menší ryby, pak z ostatnatých ploutví odsekneme pouze horní část (špišky), neboť spodní část se považuje za lahůtku. Z vykuchané ryby buď hlavu odkrojíme, nebo ji ponecháme a z vrchní kůží odstraníme zkostnatělé hrbolky, načež ji od hlavy k ocasu nařízneme. Potom rybu ve studené vodě pořádně omyjeme, osušíme, bílou očištěnou spodní stranu potřeme citrónem a rovněž od hlavy k ocasu nařízneme, abychom zabránili prasknutí kůže.

K vaření ryby v celku používáme větší zvláštní nádoby, vaničky, která má tvar ryby a dírkovanou vložku. S vložkou pak uvařenou rybu upravíme na větší mísu a neseme na stůl, neboť při neopatrném přendávání na mísu by se mohla ryba snadno rozpadnout. Vaříme-li však rybu v porcích, pak kůži stáhneme a z kostí sřízneme filé, které pak příčně nakrájíme na porce.

Zdroj: Tepelná kuchyně II. – Vilém Vrabec

Způsob lovu

Obvykle se loví na kousky masa, na písečné červy, mohoštětinatce nebo na twistery v zátokách s plochým písčitobahnitým dnem na hloubkách do 5 do 20 metrů.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím