Rybářský rozcestník

Kambala

Kambaly jsou ploché mořské platýsovité ryby žijící v Severním, Středozemním a Černém moři a v Atlanském oceánu. Na trhu jsou po celý rok. Lze je krátce vařit, nebo se grilují či pečou.

Kambala velká neboli kamenáč na bílém pozadí

Jiný název

Kambala velká neboli kamenáč

Rozpoznávací znaky

Kamenáč je zploštělá, velmi žravá, dravá ryba a počítá se mezi nejcennější mořské ryby. Je tvaru skoro okrouhlého, barva vrchní strany je šedavá nebo nahnědlá se světlými mramorovatými skvrnami, spodní strana je světlá, bez šupin. Mimoto je vrchní strana poseta nestejnými zkostnatělými hrbolky, podobající se malým kaménkům, pro něž obdržela tato ryba své pojmenování.

Výskyt

Žije hlavně v Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři.

Obecně

V Severním moři a Baltickém moři dosahuje délky 40 cm a 3-5 kg váhy, v Atlantickém oceánu a Střdozemním moři až 1 m délky a 35 kg váhy. Tím je kromě platýse obecného největší zploštělou rybou. Tře se v dubnu až srpnu.

Maso kambaly velké je pevné, sněhově bílé a velmi chutné. Kamenáče v celku ponejvíce vaříme nebo dusíme a rozděleného na porce vaříme, dusíme, pečeme, smažíme a pod., nebo jej upravujeme jako jazyk mořský.

Kambala obecná

Tato ryba žije v Severním, Středozemním a Černém moři a v Atlanském oceánu. Na trhu je po celý rok. Porcuje se na půlky, plátky nebo filé a je vhodná především k pečení.

Kambala mořská

Kambala mořská žije v Severním moři a severním Atlanském oceánu, prodává se čerstvá a mražená, celá nebo porcovaná. Smaží se nebo griluje. Je také k dostání po celý rok.

Kambala říční

V Americe se tímto názvem označuje několik druhů platýsovitých ryb. Je to také platýsovitá ryba, loví se v Baltském moři a ve vodách Atlanského oceánu při evropských březích a ve Středozemním moři. Je rovněž k dostání po celý rok. Prodává se čerstvá, mražená a uzená. Smaží se, dusí a to celá nebo porcovaná.

Úprava v kuchyni:

Vaříme-li kamenáče v celku, což přichází v úvahu jen u menší ryby, pak z ostatnatých ploutví odsekneme pouze horní část (špišky), neboť spodní část se považuje za lahůtku. Z vykuchané ryby buď hlavu odkrojíme, nebo ji ponecháme a z vrchní kůží odstraníme zkostnatělé hrbolky, načež ji od hlavy k ocasu nařízneme. Potom rybu ve studené vodě pořádně omyjeme, osušíme, bílou očištěnou spodní stranu potřeme citrónem a rovněž od hlavy k ocasu nařízneme, abychom zabránili prasknutí kůže.

K vaření ryby v celku používáme větší zvláštní nádoby, vaničky, která má tvar ryby a dírkovanou vložku. S vložkou pak uvařenou rybu upravíme na větší mísu a neseme na stůl, neboť při neopatrném přendávání na mísu by se mohla ryba snadno rozpadnout. Vaříme-li však rybu v porcích, pak kůži stáhneme a z kostí sřízneme filé, které pak příčně nakrájíme na porce.

Zdroj: Tepelná kuchyně II. – Vilém Vrabec

Způsob lovu

Obvykle se loví na kousky masa, na písečné červy, mohoštětinatce nebo na twistery v zátokách s plochým písčitobahnitým dnem na hloubkách do 5 do 20 metrů.

Nejčtenější články

Jsou rybáři sexy? A co holky u vody, rozptylují nás, ano nebo ne?

V minulém století v jednom odborném článku antropolog Mark Dyble z univerzity College v Londýně uvedl, že lovci jsou něco jako macho, tedy dominující muži, kteří se logicky ženám líbí o trochu víc než chlapi, povaleči, válející se doma u televize na kanapi. Jelikož my rybáři jsme lovci, pak by jsme měli u žen, tedy podle Marka Dybleho, velkou šanci. 🙂 Ale je to opravdu tak?

Mongolsko, ryby a ženy

Ahoj všichni, rybářky i nerybářky, rybáři i nerybáři. Jmenuji se Daniela a ačkoliv sama nerybařím, rybaření mne doprovází skoro celý život. Jen jednou jsem měla šanci se tomuto koníčku vymanit z dosahu. Ta však netrvala dlouho. Znovu jsem vstoupila do stejné řeky a to tak hluboko, že z ní není návratu. I napodruhé jsem si za manžela vzala rybáře… Každá nebo každý z Vás, kdo máte něco podobného doma, mi dáte jistě za pravdu, že život s „mokrým šílencem“ dokáže přichystat mnohá překvapení, která zaskočí i zkušenou ženu jak se říká v čase „dozrávajících malin“, čtyřnásobnou babičku a matku dospívající dcery. O jednom takovém překvapení bude pojednávat následující vyprávění…

Podzimní jednodenní lov kaprů

Někteří z nás se nemohou utrhnout na více dnů k vodě a tak jedno, nebo dvojdenní výpravy jsou jedinou možností, jak si pěkně zachytat. A i když podzim bývá na úlovek štědrý, přeci jenom to chce trochu zkušeností, aby si člověk povodil na prutu pár pěkných kapříků. Asi nejdůležitější je si vybrat to pravé místo, naložit do auta to správné krmení, místo vhodně rozkrmit a nahodit vyzkoušenou montáž s nástrahou, která bude rybám chutnat. 🙂

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím