Rybářský rozcestník

Kambala

Kambaly jsou ploché mořské platýsovité ryby žijící v Severním, Středozemním a Černém moři a v Atlanském oceánu. Na trhu jsou po celý rok. Lze je krátce vařit, nebo se grilují či pečou.

Kambala velká neboli kamenáč na bílém pozadí

Jiný název

Kambala velká neboli kamenáč

Rozpoznávací znaky

Kamenáč je zploštělá, velmi žravá, dravá ryba a počítá se mezi nejcennější mořské ryby. Je tvaru skoro okrouhlého, barva vrchní strany je šedavá nebo nahnědlá se světlými mramorovatými skvrnami, spodní strana je světlá, bez šupin. Mimoto je vrchní strana poseta nestejnými zkostnatělými hrbolky, podobající se malým kaménkům, pro něž obdržela tato ryba své pojmenování.

Výskyt

Žije hlavně v Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři.

Obecně

V Severním moři a Baltickém moři dosahuje délky 40 cm a 3-5 kg váhy, v Atlantickém oceánu a Střdozemním moři až 1 m délky a 35 kg váhy. Tím je kromě platýse obecného největší zploštělou rybou. Tře se v dubnu až srpnu.

Maso kambaly velké je pevné, sněhově bílé a velmi chutné. Kamenáče v celku ponejvíce vaříme nebo dusíme a rozděleného na porce vaříme, dusíme, pečeme, smažíme a pod., nebo jej upravujeme jako jazyk mořský.

Kambala obecná

Tato ryba žije v Severním, Středozemním a Černém moři a v Atlanském oceánu. Na trhu je po celý rok. Porcuje se na půlky, plátky nebo filé a je vhodná především k pečení.

Kambala mořská

Kambala mořská žije v Severním moři a severním Atlanském oceánu, prodává se čerstvá a mražená, celá nebo porcovaná. Smaží se nebo griluje. Je také k dostání po celý rok.

Kambala říční

V Americe se tímto názvem označuje několik druhů platýsovitých ryb. Je to také platýsovitá ryba, loví se v Baltském moři a ve vodách Atlanského oceánu při evropských březích a ve Středozemním moři. Je rovněž k dostání po celý rok. Prodává se čerstvá, mražená a uzená. Smaží se, dusí a to celá nebo porcovaná.

Úprava v kuchyni:

Vaříme-li kamenáče v celku, což přichází v úvahu jen u menší ryby, pak z ostatnatých ploutví odsekneme pouze horní část (špišky), neboť spodní část se považuje za lahůtku. Z vykuchané ryby buď hlavu odkrojíme, nebo ji ponecháme a z vrchní kůží odstraníme zkostnatělé hrbolky, načež ji od hlavy k ocasu nařízneme. Potom rybu ve studené vodě pořádně omyjeme, osušíme, bílou očištěnou spodní stranu potřeme citrónem a rovněž od hlavy k ocasu nařízneme, abychom zabránili prasknutí kůže.

K vaření ryby v celku používáme větší zvláštní nádoby, vaničky, která má tvar ryby a dírkovanou vložku. S vložkou pak uvařenou rybu upravíme na větší mísu a neseme na stůl, neboť při neopatrném přendávání na mísu by se mohla ryba snadno rozpadnout. Vaříme-li však rybu v porcích, pak kůži stáhneme a z kostí sřízneme filé, které pak příčně nakrájíme na porce.

Zdroj: Tepelná kuchyně II. – Vilém Vrabec

Způsob lovu

Obvykle se loví na kousky masa, na písečné červy, mohoštětinatce nebo na twistery v zátokách s plochým písčitobahnitým dnem na hloubkách do 5 do 20 metrů.

Nejčtenější články

Podoustev nebo ostroretka, jak se rozeznají?

I když v našich vodách žije proti moři jen málo ryb, přesto se především u nedospělých jedinců, i některé naše druhy, často pletou. Nezkušeného rybáře pak může zaskočit i větší chycený kus, který vidí poprvé. Mě se to kdysi stalo právě u podoustve říční. I v atlasech, při srovnání s fotografií mnou chyceného jedince, jsem měl problém určit, zda jde o podoustev nebo ostroretku stěhovavou.

Ze zasedání hospodářského odboru při Radě ČRS

HO odbor zasedal 26. 3. a jako hlavní bod programu měl: Vyhodnocení připomínek ÚS ČRS k návrhu změn prostřednictvím úpravy BPVRP/vyhlášky/zákona. Jak jsme vás dříve informovali, Rada ČRS projednala tento materiál s návrhem změn již na svém zasedání 7. 12. 2017. Poté byl materiál podstoupen jednotlivým ÚS k projednání a připomínkování tak, aby HO mohl tyto připomínky projednat na březnovém zasedání a připravit na dubnové jednání Rady vyhodnocení připomínek od jednotlivých ÚS a popřípadě navrhnout řešení v případě shody u všech ÚS.

MOC PRACUJI = KÁRNÉ ŘÍZENÍ?! Opožděný apríl ze západu Čech

Byl na mě podán návrh ke kárnému řízení – opožděný apríl ze západu Čech!? V minulých dnech jsem byl kárnou komisí seznámen s tím, že na mě byl podán návrh na kárné řízení. Volby do čela ČRS, z.s. (dále jen ČRS) jsou sice až v listopadu, ale je vidět, že některým naháním hrůzu už teď. Zděšení, že by pode mnou museli také něco dělat, je tak velké, že na mě jeden z členů Západočeského územního svazu podal návrh k zahájení kárného řízení. Autor “aprílu” je mimo jiné zároveň zaměstnancem tohoto územního svazu, je ve výboru Západočeského územního svazu a jednatelem MO, za kterou se v podání podepsal 😊

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím