Rybářský rozcestník

Jazyk mořský červený (Platýs červený)

Vysoce kvalitní platýs červený je jedním z druhů platýsů a patří do čeledi platýsovitých. K širokému, oválnému tělu je připojena malá hlava s malými ústy. Kůže na vrchní straně těla je hladká, slizká a má červenavě hnědé zbarvení žíhané hnědými a temně oranžovými skvrnkami. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.

Jazyk mořský červený na bílém podkladě

Název latinsky

Microstomus kitt

Rozpoznávací znaky

Má tělo zploštělé, štíhlé, podlouhle oválné. Na vrchní straně je šedohnědý až načervenalý a spodní strana je šedobílá.

Výskyt

Je velmi rozšířená a vyskytuje se u mořských pobřeží od Norska až k jižní Francii, nejvíce však na severu norského pobřeží.

Obecně

Tato platýsovitá ryba tvoří vyjímku mezi platýsi v tom směru, že není dravá.

Tělo je pokryto malými hladkými šupinami, tlama je malá a oči jsou umístěny na vrchní, tmavší straně ryby, na pravé straně hlavy.

Dosahuje průměrné délky 40 cm a váhy 2 kg. Doba tření je od dubna až do října, vrcholná doba tření je v červenci.

Maso jazyka neboli platýse červeného je pro svoji jemnost a šťavnatost velmi oblíbeno. Většinou se stahuje a pak dělený na porce nebo v celku se uporavuje tak jako jazyk mořský (obecný).

Rozdíl mezi jazykem mořským (obecným) a jazykem mořským červeným (platýsem červeným):

Hlava platýse červeného je špičatější a má výrazně malá ústa. Strana těla, na které se nacházejí oči je navíc u platýse červeného žlutohnědá a určitým způsobem připomíná mramor. Jazyk obecný má oproti tomu více jednotnou barvu.

Kuchyňské zpracování:

Gurmáni často preferují pravého platýse červeného (pravý mořský jazyk) před běžným mořským jazykem. Jeho libové, bílé maso je o něco jemnější, avšak filety jsou silnější. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.

Poznámka:

Obyčejný mořský jazyk může posloužit jako vhodná náhrada platýse červeného.

 

Zdroj: http://www.nordsee.com, Tepelná kuchyně II. – Vilém Vrabec

Způsob lovu

Lovíme na těžko ze dna na mrtvou rybku, ideálně na písčitém nebo bahnitém dně bez chaluh (jde to i na dně s oblázky), přičemž používáme všechny rybky (někdy jen půlky nebo třetiny), které nachytáme přes den na plavačku.

Nejčtenější články

Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

Co vše lze nastražit na přívěs háčku

Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?