Rybářský rozcestník

Jazyk mořský červený (Platýs červený)

Vysoce kvalitní platýs červený je jedním z druhů platýsů a patří do čeledi platýsovitých. K širokému, oválnému tělu je připojena malá hlava s malými ústy. Kůže na vrchní straně těla je hladká, slizká a má červenavě hnědé zbarvení žíhané hnědými a temně oranžovými skvrnkami. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.

Jazyk mořský červený na bílém podkladě

Název latinsky

Microstomus kitt

Rozpoznávací znaky

Má tělo zploštělé, štíhlé, podlouhle oválné. Na vrchní straně je šedohnědý až načervenalý a spodní strana je šedobílá.

Výskyt

Je velmi rozšířená a vyskytuje se u mořských pobřeží od Norska až k jižní Francii, nejvíce však na severu norského pobřeží.

Obecně

Tato platýsovitá ryba tvoří vyjímku mezi platýsi v tom směru, že není dravá.

Tělo je pokryto malými hladkými šupinami, tlama je malá a oči jsou umístěny na vrchní, tmavší straně ryby, na pravé straně hlavy.

Dosahuje průměrné délky 40 cm a váhy 2 kg. Doba tření je od dubna až do října, vrcholná doba tření je v červenci.

Maso jazyka neboli platýse červeného je pro svoji jemnost a šťavnatost velmi oblíbeno. Většinou se stahuje a pak dělený na porce nebo v celku se uporavuje tak jako jazyk mořský (obecný).

Rozdíl mezi jazykem mořským (obecným) a jazykem mořským červeným (platýsem červeným):

Hlava platýse červeného je špičatější a má výrazně malá ústa. Strana těla, na které se nacházejí oči je navíc u platýse červeného žlutohnědá a určitým způsobem připomíná mramor. Jazyk obecný má oproti tomu více jednotnou barvu.

Kuchyňské zpracování:

Gurmáni často preferují pravého platýse červeného (pravý mořský jazyk) před běžným mořským jazykem. Jeho libové, bílé maso je o něco jemnější, avšak filety jsou silnější. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.

Poznámka:

Obyčejný mořský jazyk může posloužit jako vhodná náhrada platýse červeného.

 

Zdroj: http://www.nordsee.com, Tepelná kuchyně II. – Vilém Vrabec

Způsob lovu

Lovíme na těžko ze dna na mrtvou rybku, ideálně na písčitém nebo bahnitém dně bez chaluh (jde to i na dně s oblázky), přičemž používáme všechny rybky (někdy jen půlky nebo třetiny), které nachytáme přes den na plavačku.

Nejčtenější články

Ze zasedání hospodářského odboru při Radě ČRS

HO odbor zasedal 26. 3. a jako hlavní bod programu měl: Vyhodnocení připomínek ÚS ČRS k návrhu změn prostřednictvím úpravy BPVRP/vyhlášky/zákona. Jak jsme vás dříve informovali, Rada ČRS projednala tento materiál s návrhem změn již na svém zasedání 7. 12. 2017. Poté byl materiál podstoupen jednotlivým ÚS k projednání a připomínkování tak, aby HO mohl tyto připomínky projednat na březnovém zasedání a připravit na dubnové jednání Rady vyhodnocení připomínek od jednotlivých ÚS a popřípadě navrhnout řešení v případě shody u všech ÚS.

Podoustev nebo ostroretka, jak se rozeznají?

I když v našich vodách žije proti moři jen málo ryb, přesto se především u nedospělých jedinců, i některé naše druhy, často pletou. Nezkušeného rybáře pak může zaskočit i větší chycený kus, který vidí poprvé. Mě se to kdysi stalo právě u podoustve říční. I v atlasech, při srovnání s fotografií mnou chyceného jedince, jsem měl problém určit, zda jde o podoustev nebo ostroretku stěhovavou.

MOC PRACUJI = KÁRNÉ ŘÍZENÍ?! Opožděný apríl ze západu Čech

Byl na mě podán návrh ke kárnému řízení – opožděný apríl ze západu Čech!? V minulých dnech jsem byl kárnou komisí seznámen s tím, že na mě byl podán návrh na kárné řízení. Volby do čela ČRS, z.s. (dále jen ČRS) jsou sice až v listopadu, ale je vidět, že některým naháním hrůzu už teď. Zděšení, že by pode mnou museli také něco dělat, je tak velké, že na mě jeden z členů Západočeského územního svazu podal návrh k zahájení kárného řízení. Autor “aprílu” je mimo jiné zároveň zaměstnancem tohoto územního svazu, je ve výboru Západočeského územního svazu a jednatelem MO, za kterou se v podání podepsal 😊

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím