1 ks hlava ze sumce, odřezky, játra
500 g červeného kysaného zelí
500 g brambor
200 g rajského protlaku
8 ks kuliček nového koření
8 ks kuliček celého pepře
2 ks mrkve
2 ks cibule
2 ks bobkové list
1/4 ks celeru
sladká červená paprika
sádlo
pepř
sůl
Příprava
- Hlavu ze sumce rozpůlíme podélně, odstraníme žábry, oči a vousy, z jater odstraníme žluč.
- Hlavu, odřezky, játra zalijeme vodou, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném plameni 45 minut.
- Vývar přecedíme, maso necháme vychladnout. Z vývaru z povrchu odstraníme naběračkou tuk, zbytek odsajeme ubrouskem.
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zaprášíme sladkou červenou paprikou, osolíme. Červené zelí propláchneme, nakrájíme na kousky, přidáme k zelenině, podlijeme rybím vývarem, dusíme doměkka.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, uvaříme zvlášť s troškou kmínu a soli. Když zelenina a zelí změkne, zalijeme zbytkem vývaru, přidáme uvařené brambory a rybí maso.
- Polévku ochutíme rajským protlakem, solí, pepřem. Podáváme s pečivem nebo chlebem.
Poznámka
Text i foto D. Marounek