Rybářský rozcestník

Polévka ze sumce s červeným zelím

Chutná, hustá, sytá polévka z odřezků a hlavy sumce dále z podušeného zelí a další povařené zeleniny.

2 náročnost
55 minut
polévkapolévkapolévka
  • 1 ks hlava ze sumce, odřezky, játra
  • 500 g červeného kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 200 g rajského protlaku
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 8 ks kuliček celého pepře
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks cibule
  • 2 ks bobkové list
  • 1/4 ks celeru
  • sladká červená paprika
  • sádlo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Hlavu ze sumce rozpůlíme podélně, odstraníme žábry, oči a vousy, z jater odstraníme žluč.
    2. Hlavu, odřezky, játra zalijeme vodou, osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném plameni 45 minut.
    3. Vývar přecedíme, maso necháme vychladnout. Z vývaru z povrchu odstraníme naběračkou tuk, zbytek odsajeme ubrouskem.
    4. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, zaprášíme sladkou červenou paprikou, osolíme. Červené zelí propláchneme, nakrájíme na kousky, přidáme k zelenině, podlijeme rybím vývarem, dusíme doměkka.
    5. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, uvaříme zvlášť s troškou kmínu a soli. Když zelenina a zelí změkne, zalijeme zbytkem vývaru, přidáme uvařené brambory a rybí maso.
    6. Polévku ochutíme rajským protlakem, solí, pepřem. Podáváme s pečivem nebo chlebem.

    Poznámka

    Text i foto D. Marounek

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….