Rybářský rozcestník

Sláva Štochl – legendární fotograf ryb

V dnešní době digitálních fotoaparátů fotí ryby u vody a své úlovky pomalu každý. Jednoduchá obsluha moderních digitálních fotoaparátů, jejich cenová dostupnost, nenáročnost obsluhy …. a hlavně dnes není potřeba kupovat do přístroje kinofilm, u kterého jsme se kdysi museli rozmýšlet, jaký záběr tzv. cvaknout, když klasické kinofilmy byly jen na 24 nebo 36 snímků a také cena nebyla v minulém století malá. Za dob totality se kinofilm kupoval za 100 Kčs i výše, což nebyl v té době malý peníz.

rybářůvlovcovoUkázkastolch-kniha-povodne-marounek

Dnes nacvakáme na vloženou kartu snímků kolik chceme, podle kapacity karty. Foto, které se nám nelíbí, prostě smažeme třeba hned u vody, díky vestavěnému displeji, kde si můžeme snímky ihned prohlédnout, špatné smazat, což je další velká výhoda, oproti minulosti. Dříve se rybář rozmýšlel, co nafotit a kdy zmáčknout spoušť. Filmy si doma ti zkušenější vyvolávaly v temné komoře a těšily se, jak se podařilo úlovky zvěčnit, nebo se nechávaly filmy vyvolávat v prodejnách s fotoaparáty a za fota se platilo, cena se podle rozměru pohybovala od 3 Kčs do 10 Kčs.

Prvním českým známým fotografem, kterého učarovaly ryby a proto je začal fotit, byl Sláva Štochl nar. 12.1. 1911, zemřel 28.12. 1990. Focením se zabýval od mládí, kdy zveřejňoval snímky ve sportovních časopisech, z různých sportovních utkáních, v roce 1945 dokumentoval i pražské povstání.

První jeho kniha s rybářskou tématikou vyšla v roce 1950 a jmenovala se Dravci peřejí. Tato kniha obsahovala fota ze sportovního rybolovu a chovu lososovitých ryb na českých vodách. Kniha měla obrovský úspěch mezi rybáři, šlo o první publikaci plnou pěkných, v té době černobílých, fotografii s rybářskou tématikou.

Ukázka fotografie z knihy Dravci peřejí …

Za 3 roky v 1953 vychází další jeho kniha, Dravci tůní, která je věnována těmto druhům – štice, candátům, okounům, sumcům a úhořům a také jejich chovu.

Následují další knihy jako Petrův zdar, Rybářův den, …. Štochl se do přírody zamiloval a začal fotit i zvěř. V roce 1973 vyšla kniha s tématikou pro myslivce Lovcovo jitro, další publikace věnující se myslivosti se jmenovala Lovcem živé krásy (1989).

Štochlovi se dostalo i mezinárodního uznání, v roce 1971 v mezinárodní soutěži Člověk a příroda v Budapešti mezi 8000 fotografiemi vyhrál zlatou medaili za foto ,,Skok pstruha“ stříbro za ,,Souboj jelenů“.

Několik knih od S. Štochla vlastním a mají své kouzlo pomalu po 70 letech. Publikace Dravci peřejí a Dravci tůní dostali i křest Labem při záplavách 2002, kdy byly pod vodou, jako celá chata. Nyní jsou knihy vysušené, opět v knihovně a při očichání je z nich cítit i trošku rybiny z Labe :).

Publikace Dravci peřejí a Dravci tůní dostali i křest Labem při záplavách 2002, kdy byly pod vodou, jako celá moje chata ….

Knihy o kterých jsem se zmínil, se dají i dnes sehnat v antikvariátech. Více informací o S. Štochlovi i jeho fotografiích jak ryb tak zvěře najdete na internetu.

Dědek Wassermann

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….