Rybářský rozcestník

Moje dravcová zahájená 2017

Každý rok je pro mě 16 června takový malý svátek. Jako mnoho z nás, zapálených rybářů, vyrážím k vodě na lov dravých ryb. Letos tomu nebylo jinak …

Většinou k vodě přijíždím již na oběd, 15-tého, přeci jen mám větší jistotu, že jedno z mých oblíbených míst bude volné a já se budu moci zabydlet a roztáhnout s nádobíčkem. Většinou si dovezu s sebou i nástražné rybky, protože jak tomu bývá, den před zahájenou nějaký zlomyslný vodník mě na háčky věší jen velké ryby a to i tehdy, když lovím na feeder nebo jemnou plavanou.

Ano, první ryba před zahájenou mě přišla a byl to 40 cm velký tloušť. Večer pak ještě malý úhoř, na kterého se bohužel nesmí chytat, protože měl ideálních 30 cm. 🙂 A samozřejmě menší nástražné rybky jsem s kamarádem nechytili. Ten měl na prutě také jen bílé ryby o větší velikosti.

Kdo chytil úhoře ví, co umí na montáži provádět 🙂

Pěkný, ale malý, byl puštěn ….

Druhý den pršelo, ale naštěstí nebyl z rána žádný velký vítr, jen soustavný déšť. To je doba dobrá na štiky, candáty, i úhoře a sumce. Ovšem já začal na položenou, chytat candáty na mrtvou rybku. Přišla štika velká 50 cm. Pěkná, bylo foto a pak šup s ní do vody. Na pánev se nehodila, i když je míra štiky 50 cm, podle mě, až ty od 60 cm, jsou trochu větší a vhodné do kuchyně. Vůbec bych se nebránil, kdyby se zvedla spodní míra štik na 55 cm.

Přišla ve 4 hodiny po začátku zahájené …

Po obědě přijel můj parťák a tak jsme pomocí loďky nastražili na sumce, pěkně na trhačku, za keř na druhé straně břehu, takže by z nás asi rybářská stráž neměla radost, protože jsme zabrali celé koryto řeky. Ale v tomto úseku je Labe úzké, lodě zde nejezdí, jen v létě o prázdninách a tak to není velký problém. I když přestupek proti řádu to je. Na jedné montáži jsme nastražli cejna, na druhou jsem dal jednoháček s pijavicemi.

Nastražené pruty …

Celý den pršelo a začalo poměrně hodně foukat, až nepříjemně. Nakonec funělo i celý další den. Byli jsme bez záběru. Když jsme pak na konci dne utrhli trhačku a zkontrolovali pruty, byla rybička pěkně poškrábaná z obou stran, takže ji něco drželo v hubě, ale prostě se sumec netrfil. To tak často bývá. Ani na pijavice nic nepřišlo a tak jsme to pro tentokrát zabalili a hurá domů. Ovšem za pár dní to zopakujeme, to by bylo, aby se sumík nenechal přemluvit! 🙂

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….