Rybářský rozcestník

Uzené domácí makrely

Makrely jsou volně v prodeji, zkuste si je vyudit sami, překvapí Vás jejich jemná chuť a teplé z udírny jsou delikatesa. Mě se poštěstilo pár jich dostat od kamaráda nachytané v Norsku, překvapily i lepší chutí, než ty průmyslově zpracované a prodávané v obchodech.

3 náročnost
45 minut
+ 4-6 hodin odpočinutí masa  
Uzené domácí makrely
Uzené
  • makrely v celku, nejlépe čerstvé
  • hrubozrnná sůl
  • (olej s kořením na ryby)
  • Příprava

    1. Makrely opláchneme a jemně potřeme solí na povrchu i v břišních dutinách, makrely mají měkké maso a solení na sucho je pro ně optimální (při naložení do slaného nálevu maso až příliš změkne a je jako bláto)
    2. Nasolené ryby necháme odpočinout 4-6 hodin, pak je osušíme čistým hadrem a vkládáme na síta do udírny
    3. Během uzení teplým kouřem, při teplotě asi 90-100 °C, je občas otočíme, udíme tak 1 hodinu.

    Doporučení

    Ke konci uzení můžeme makrely potřít olejem rozmíchaným z kořením na ryby, ale makrely jsou sami o sobě tučné dost, tak to není třeba.

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Nejoblíbenější rybářské závody na světě

    Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.