Známá francouzská rybí polévka, která má mnoho obměn a variant. Obsahuje více druhů ryb, také mořské plody, zeleninu a bylinky.
2 náročnost
200 minut
Bujabéza (Bouillabaisse)
200 g tresky
200 g lososa
200 g řapíkatého celeru
150 g mušlí (slávky)
150 g oloupaných krevet
500 g oloupaných rajčat
5 dl kuřecího vývaru
5 dl rajčatové šťávy
3 dl bílého vína
2 ks utřené stroužky česneku
2 ks větší cibule
2 ks brambory
1 lžíce worchestrové omáčky
1 lžička nasekané petrželky
1 lžička nasekané bazalky
olivový olej
špetka šafránu
tymián
pepř
sůl
Příprava
V hrnci rozpálíme olej, osmahneme na něm lehce cibuli, nakrájený řapíkatý celer, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, utřený česnek, worchestr a zalijeme kuřecím vývarem, pak doplníme polévkový základ o nasekané bylinky a na mírném plameni vše povaříme 1 hodinu
Asi po hodině do vývaru vložíme nakrájené brambory, přilijeme bílé víno, rajčatovou šťávu, osolíme, opepříme, nakonec přidáme tymián a šafrán, vaříme opět na mírném plameni, nyní 2 hodiny, aby se spojily všechny chutě
Po 2 hodinách vložíme kostky rybího masa, také z lososa a tresky, po 1 minutě vaření přidáme krevety a mušle, povaříme jen 1 minutu, pak polévku sundáme ze zdroje tepla.
Doporučení
Bujabézu podáváme samotnou nebo s plátky opečené bagety, veky, či chleba.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Filety z candáta marinované ve víně na cibuli, obalené v bylinkách smíchaných se strouhankou z toastového chleba, pepřem a parmazánem, usmažené dozlatova.
Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.