Starý recept třeboňských rybářů z počátku 20. století. Jedná se o polévku připravenou z odřezků z kapra, máčeného hrachu, zeleniny a koření, servírovanou s rohlíkovými krutonky opečenými na sucho na pánvi.
2 náročnost
80 minut
+ doba máčení hrachu
Třeboňská rybí polévka s hrachem
odřezky z kapra (hlava, ploutve, část ocasu)
250 g vařeného hrachu
2 ks stroužky česneku
2 ks housky
1 ks kousek celeru
1 ks mrkve
1,5 l vody + voda na uvaření hrachu
nové koření
bobkový list
mletý pepř
celý pepř
petrželka
máslo
sůl
Příprava
Den předem namočený hrách uvaříme do měkka
Hlavu, odřezky, ocas zalijeme 1,5 l vody, přidáme kořenovou zeleninu, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl, vaříme 45 minut
Vývar scedíme, maso zbavíme kostiček, vrátíme do vývaru, rovněž nakrájenou zeleninu
Hrách scedíme, propasírujeme pře síto, nebo rozemeleme v robotu, přidáme do rybího vývaru, který tak zahustíme
Airbrush znáte především jako kresby na autech, motorkách, helmách … ale stejnou technologií se dají stříkat i umělé nástrahy! Zde je video z Facebooku s ukázkou, jak se to dělá a jaký je pak úžasný výsledek. Nástrahy na airbrush lze pak koupit v různých e-shopech, nebo si je vytisknout na 3D tiskárně. Výsledek je pak ohromující, rybka k nerozeznání od živé!
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….