Rybářský rozcestník

Ouklejka pruhovaná (Alburnoides bipunctatus)

Žije v proudných úsecích i horských částí toků, zdržuje se v hejnech u hladiny. Hospodářsky nevýznamný druh. Krajový název je čorek. V Česku celoročně chráněná ryba.

doba hájení Celoročně hájená rybka!
zákonná míra Není stanovena
Ouklejka pruhovaná (Alburnoides bipunctatus) - detail rybky
OuklejkaOuklejkaOuklejka

Název latinsky

Alburnoides bipunctatus

Jiný název

Schneider, Riffle minnow, Schneider, Ploska pásavá, Spirlin, Bystrjanka

Rozpoznávací znaky

Drobná rybka, v bocích zmáčknutá. Ústa má mírně sešikmená, posunutá kousek do spodní části rypce. Postranní čára je výrazná, prohnutá směrem k břichu, k ní je přilepena pro ouklejku typický tmavý pás táhnoucí se od okraje žaberního otvoru až po základ ocasní ploutve. Má středně velké, jemné, šupiny (ve srovnání s velikostí rybky), které jen velmi málo drží na kůži a lehce se odloupnou. Kýl těla je bez šupin. Hřbet je zbarven do tmava, tmavo-zeleně, tmavo-modře, boky a břicho je zbarvené do stříbrna. Ocasní a hřbetní ploutev je zbarvená do šedozelena, prsní ploutve má pak světle nažloutlé až růžové, řitní a břišní ploutve bývají nahnědlé, u kořene někdy oranžové. Nejlépe se pozná od ostatních rybek díky dvojitému, přerušovanému lemování táhnoucímu se po celém jejím boku.

Výskyt

Na Labi je velmi vzácná, přitom v minulosti byla dosti hojná, V povodí Odry a Moravy je běžnou rybkou. Má ráda mělčí, proudné toky s kameny, ovšem najdeme ji i ve vodě stojaté.

Obecně

Tato hejnová rybka se pohybuje ve středním sloupci vody, která musí být absolutně čistá, je velmi háklivá na jakékoli znečištění a dostatek kyslíku ve vodě. Pojídá larvy, náletový hmyz, ale nepohrdne ani řasami a rozsivkami, či kousky odpadlých rostlin. Celý život žije na jednom místě.

Dorůstá v průměru délky do 15 cm, žije maximálně 7 let.

Vytírá se v květnu a červnu.

Příprava v kuchyni:

Je to celoročně chráněný druh a proto zde neuvádíme její možné zpracování v kuchyni.

Způsob lovu

Celoročně chráněný rybka, cílený lov je tedy zakázán! Může uvíznout ve vezírku, pak je třeba ji opatrně pustit. Pozor! Její šupiny se lehce odloupnou od kůže a tak ji lze lehce poranit. Jinak ji lze nechtěně chytit i při jemné plavané, případně i při muškaření.

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….