Rybářský rozcestník

Parma obecná (Barbus barbus)

Hojně rozšířený druh především v parmovém pásmu, zasahuje i do sousedních pásem, výjimečně se přizpůsobila i podmínkám v údolních nádržích. Je oblíbenou sportovní rybou. Vnitřnosti, zejména jikry a mlíčí jsou jedovaté, zvláště v době tření. Kříží se s parmou středomořskou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1až 2 kg.

doba hájení od 16.března do 15.června, někde i celoročně!
zákonná míra Minimální lovná délka 40 cm
Parma obecná v akváriu
ParmaParmafish-parma21Underwaterparma-obecna-ve-vode3Barbels

Název latinsky

Barbus barbus

Jiný název

Barbel, Barbe, Mrena severná, Barbeau commun, Usač

Rozpoznávací znaky

Parma má protáhlé tělo, oválné, s dlouhým rypcem. Ústa jsou umístěná ve spodní části hlavy s masitými pysky, ve spodní části s dvěma vosky na konci rypce a dvěma vousky rostoucími po boku. Ocasní ploutev je vykrojená, často asimetrická, dolní část bývá delší jak horní. Hřbetní ploutev je mírně vykrojená. Hřbet má tmavě zelený, boky nazelenalé až nazlátlé, břicho má zbarvené do bílé do žluté. Mladé rybky mívají skvrny.

Výskyt

Parma obecná žije ve středních tocích povodí, v tekoucích vodách s častými peřejemi a tůněmi. Nemá ráda bahnité dno, spíše miluje dno pokryté kamením a balvany. Někdy se objevuje i v údolních nádržích.

Obecně

Parma je typická ryba dna, žije mezi kameny, loví a je aktivní především v noci. Loví především larvy hmyzu a měkkýšů. V době tření se shlukuje do hejn. Tření probíhá od dubny, května až do do začátku července.

Dospělá parma je v průměru velká kolem 50-60 cm, ale může dorůst délky až k 1 m a hmotnosti přes 9 kg! Jikrnačky jsou většinou větší jak mlíčňáci. Parmy se dožívají 18 let.

Příprava parma obecné v kuchyni:

Maso parmy obecné je poměrně chutné, ale má mnoho drobných, mezisvalových kůstek, a není proto ve velké oblibě. Lepší je kuchyňsky upravovat jen větší kusy. O jikrách parmy se ví, že jsou jedovaté. Jejich požití vyvolává prudkou nevolnost! Ani jiné části vnitřností by se neměli konzumovat, obsahují totiž zvýšené množství škodlivin včetně sloučenin rtuti.

Způsob lovu

Nejběžněji se parma chytá na položenou, ovšem úspěšná může být i plavaná s návnadou položenou na dně. Má ráda žížaly, larvy, nebo kus tvrdého sýra. Lze ji chytit i na mušky při muškaření, kdy rybář nechá nymfy plavat těsně nadednem. Ovšem při jemné přívlači s woblery, třpytkami nebo s malou mrtvou rybkou může být také lov parem úspěšný. Parma často po zaseknutí ujíždí proudem dolů, aby se naráz otočila a uháněla zase proti proudu. Je to bojovnice, a vytáhnout ji z vody dá někdy dost zabrat. Vyplatí se mít při chytání parem náčiní na větší ryby.

Nejčtenější články

Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím