Rybářský rozcestník

Rdest alpský (Potamogeton alpinus)

Rdest alpský je velmi háklivý na čistou vodu, proto je u nás poměrně vzácný. V Červeném seznamu je uvedený jako silně ohrožený druh. Je tedy chráněný!

Název latinsky

Potamogeton alpinus

Jiný název

červenavec alpínsky

Rozpoznávací znaky

Ponořené listy rdestu alpského přisedají k lodyze, jsou podlouhlé, kopinatého tvaru, dlouhé maximálně 15 cm. Horní vzplývavé mají kratičký řapík. Lodyha a listy mají načervenalou barvu. Květenství roste nad hladinou jako tlustý klas. Kvete od června do září.

Výskyt

V Česku roste ojediněle v českých příhraničních horách, na Třeboňsku, Českolipsku a Českomoravské vrchovině. Naopak vůbec ho nenajdeme na Moravě ani ve Slezsku. Ve světě roste po celé severní části Evropy, také v Asie a v Severní Americe.

Obecně

Vodní vyšší rostlina s ponořenými listy, které ale někdy vzplývají. Roste ve stojatých až rychle tekoucích vodách s nepříliš hlubokou vodou, max. do 130 cm. Nejčastěji ho najdeme v tůňkách s rašelinovým dnem, v rybnících, také v potocích a mrtvých říčních ramenech.

Roste jen v čisté vodě, je chráněný zákonem.

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….