Rybářský rozcestník

Výroba zakrmovacího praku z petláhve

Zakrmovací prak se používá především na dopravení koulí připravených z lepivé zakrmovací směsi na lovné místo. Je to šikovná pomůcka především pro kapráře. Dá se koupit, ovšem jeho cena je, ve většině rybářských obchodů, poměrně vysoká. Přitom se dá vyrobit téměř bez nákladů, jen z toho, co najdete doma.

CoPolepeníHotový

Chce to jednu prázdnou petláhev i s víčkem, lepidlo na plasty, kousek gumového pásku, ale klidně lze použít i jiný vhodný materiál. Díry na provázek se dají vyvrtat vrtačkou a pak stačí již jen vhodný provázek či silnější šňůra, například na sumce a případně ještě větší obratlík

Co vše budeme potřebovat …

Postup výroby:

Uřízneme nebo ustřihneme z petláhve její vrchní část. Lepidlem přilepíme pásky z vhodného materiálu, ty nám poslouží jako výztuž na provázky a celkově pak bude láhev lépe držet tvar. Využít lze Chemoprén, Patex či jiné lepidlo, co dobře drží i na hladkém povrchu. Po zaschnutí na dvou místech vyvrtáme dírky pro provaz. Uvážeme oba konce šňůry, každý v jedné z dírek, co jsem vyvrtali do petláhve a přesně na středu provázku uděláme smyčku, případně ještě připevníme obratlík, za který pak budeme prak věšet na kmenový vlasec prutu ukončený karabinkou.

Polepení láhve páskou …

Hotový prak, jen ho použít …

A jak to celé funguje?

Na kmenový vlasec prutu karabinkou zajistíme prak za očko obratlíku, do praku dáme kouli a nahazuje, jako s olovem a nástrahou. Lepší je, když jeden rybář nahazuje a druhý láduje koule vytvarované z lepivé zakrmovací směsi. Chce to praxi, ale časem zakrmíte lovné místo rychle a přitom díky praku i na delší vzdálenost, kam nedostřelíte s gumovým prakem nebo nedohodíte lopatkou.

Video k tématu: Zakrmování lovného místa zarkmovacím prakem

Text i foto: Jiří Langer

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.