Rybářský rozcestník

Jak na ryby s Rudou Hrušínským – 10 díl – Jak na parmy, Křetínka, umělý výtěr sumce, sumčí guláš

Desátý díl pořadu Jak na ryby s Rudou Hrušínským, který v roce 2011 vysílala Česká televize.

Další díl cyklu Jak na ryby s Rudou Hrušínským začíná v klidu a pohodě u vody. Ruda s Pavlem Tomim snídají a čekají na Davida Havlíčka, který jim slíbil, že tentokrát je vezme na parmy. Oba už se těší, ale David nikde. Když se ho dočkají, patřičně komentují jeho svačinku. Sýr, lančmít, rohlíky… S údivem se však dozvídají, že to není svačinka pro lidi, ale pro ryby a hlavně pro parmy. Ještě na tomto břehu si řekneme, na co, kdy a kde parmu lovit. Budeme totiž chytat na druhé straně řeky a neradi bychom si parmy vyplašili. Na gumovém člunu všichni tři přejedou na lovné místo a David nám hned ukáže, jak sbírat chrostíky, protože to je pro parmy úplná lahůdka. Počasí nám bohužel moc nepřeje, silná bouřka a průtrž mračen nás zažene do úkrytu.

Alespoň je chvilka na představení krásné přehrady na rozmezí východních Čech a Moravy. Letovické přehradě se říká Křetínka. A zpátky na parmy. Rudovi poradí kamarád Milan Ryba, jak na ně s muškařským prutem a jaké používá mouchy. Je po dešti a ryby zřejmě někde odpočívají, takže David alespoň zavzpomíná, jak před třemi dny na stejném místě ulovil krásnou parmu, a společně se na to podíváme. Pavlovi se ještě povede husarský kousek – štiku dlouhou 80 centimetrů uloví na lančmít. Zbude ještě chvilka na výjezd do Hodonína, kde uvidíme, jak se uměle vytírá sumec. No a jako vždy bude něco dobrého k jídlu, tentokrát v kotlíku na ohni u vody.

Další videa z YouTube kanálu Davida Havlíčka – nastrahy.cz najdete zde: RED BASS David Havlíče

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím