Rybářský rozcestník

Skrýt hrot háčku, ano nebo ne?

Při chytání, především kaprovitých ryb, se často v mnoha diskuzích objevuje téma napichování nástrah na háček. Hlavně pak polemika, zda nechávat háček koukat ven z nástrahy, nebo ho raději umístit tak, aby nebyl vůbec vidět. A jak je to tedy vlastně správně?

topinka-nastraha2pufovana-nastraha-psenice-scopextvaruzky-nastraha4RybářskéZpůsobypva-paska-boilies-prives1ClebovéTěstocatchmasni-cervi-hacek

V dobách našich dědů a pradědů se kladl velký důraz na nastražení nástrahy na háček tak, aby hrot háčku nebyl zásadně nikdy vidět, nebo co nejméně. V minulosti, kdy se chytaly kaprovité ryby většinou jen na různé měkké nástrahy, jako na kukuřici, rohlík, brambory, či doma vyrobená těsta, byla praxe schování hrotů háčku prostě běžnou praxí. Až po nástupu chytání ryb na přívěs háčku, tedy především na boilies, rybáři zjistili, že i na háček zcela koukající mimo nástrahu, je ochotná ryba zabrat a dokáže s nástrahou nasát i háček a to dokonce celý, nejen jeho špičku. V dnešní době je pak celkem běžné, že rybáři úmyslně vytahují hrot háčku z nástrahy doufaje, že se tak ryba spíše zasekne na háček, než když je špička háčku schovaná v nástraze.

Já osobně rád chytám na nástrahu umístěnou přímo na háčku, stejně tak mám oblíbené návazce s háčkem a nástrahou umístěno na přívěsu háčku, tedy pod háčkem, zcela mimo háček. Má zkušenost je taková, že při chytání s nástrahou na háčku, tedy například při lovu na různé pufované nástrahy, ale také například na klasickou nakládanou kukuřici, občas, hlavně při chytání drobnějších rybek, například nástrah na sumce, se rozhodně vyplatí používat drobnější háčky a sousta, která v pohodě dokáží nasát i menší ústa drobnějších rybek. Často pak nechávám koukat špičku háčku z nástrahy, i když jde o malý háček a malé sousto a to hlavně při lovu na tvrdší nástrahy, kdy je někdy přímo nutností, aby hrot háčku vykukoval z nástrahy, aby vůbec byla šance rybu zaseknout. U měkkých nástrah pak vůbec nevadí, že špička háčku je schovaná v nástraze. Ba naopak, hlavně u opatrnějších ryb to někdy bývá nutností. Ovšem pak se mě častěji stává, že se mě nepodaří rybu dobře zaseknout a já záběr promarním. V momentě, kdy mě kouká špička háčku z nástrahy, mám více úspěšnějších záseků, než se schovaným háčkem. A je to logické.

Ovšem u opatrnějších ryb se zase nemusíme záběru vůbec dočkat, pokud je například zrovna hrot háčku odradí od nasátí nabízené nástrahy. Ano, jak to u rybaření bývá, neexistuje univerzální rada, jak nejlépe nastražit nástrahu na háček. Přesto existují vyzkoušené návody. Podívejte se například na náš článek zde: Napichujeme nástrahy na háček

Také roční období hraje svoji roli. V zimě či v jarních měsících se mě velice osvědčilo schovávat háček nejlépe celý do nástrahy. Tedy nejen, že nevykukuje hrot háčku z nástrahy, ale není vidět ani kousek zbytku háčku. Například to jde dobře právě při chytání na různá těsta či pomocí obalovacích hmot. Naopak v letních měsících, kdy jsou ryby při chuti, bývá často jedno, zda háček je vidět celý, nebo jeho špička vykukuje z nástrahy. Hladové ryby prostě nasají vše, včetně háčku. 🙂

Obecně se tedy dá říci, že pro opatrné ryby je vhodné háček co nejvíce zamaskovat, tedy schovávat při chytání i špičku háčku. Naopak u hladových ryb, nebo například při chytání v noci, či v hodně zakalené vodě, kdy stejně ryby skoro nic nevisí a orientují se jinými smysli, než zrakem, je opravdu jedno, zda háček nastražíme tak, aby měl větší šanci uvíznout v tlamce ryby a my ji pak mohli zaseknout a vytáhnout na břeh.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím