Rybářský rozcestník

Napichujeme nástrahy na háček

Pro začínající rybáře se jistě bude hodit tento přehled základních nástrah s ukázkami, jak by se měly napichovat na háček. Dobře umístěná nástraha na háčku může být zásadní pro případný záběr a úspěšný lov.

Žížaly (rousnice, hnojáčci …)

Kromě kaprů také skvělá nástraha na cejny, okouny, parmy, líny a úhoře. Větší pak i na sumce.

Způsoby nastražení žížal na háček

Způsoby nastražení žížal na háček

Zleva: nastražení tzv. na kalhotky, nastražení tzv. na knedlík, jednoduché napíchnutí s volnými konci, napíchnutí žížaly při chytání úhořů.

Masní červi

Skvělá nástraha hlavně pro jemné chytání na plavanou, ale i na feeder na položenou. Je to univerzální nástraha, kterou má ráda celá řada ryb. Na háček lze nastražit jednoho, ale klidně i několik červů najednou.

Způsoby nastražení masných červů na háčku

Způsoby nastražení masných červů na háčku

Těstoviny

Uvařené polotvrdé těstoviny, skvělá jsou kolínka, napichujeme na háček dle obrázku. Těstoviny mají rády hlavně kaprovité ryby.

Těstoviny - povařená kolínka umístěná na háčku

Těstoviny – povařená kolínka umístěná na háčku

Kroupy

Osvědčená nástraha na cejny a plotice. Kroupy na háček napichujeme povařené, tak dvě až tři, jednu z nich umístíme přímo na hrot háčku.

Povařené kroupy na háčku - jedna z možností

Povařené kroupy na háčku – jedna z možností

Brambory

Chvíli povaření brambory jsou skvělé na kaprovité ryby. Na nástrahy využíváme hlavně moučné druhy, které se při dopadu do vody nerozpadávají. Vykrajujeme kostky velké asi 1 x 1 cm, nebo o něco větší.

Kostka povařené brambopry na háčku - způsob umístění

Kostka povařené brambory na háčku – špička háčku mírně vykukující z brambory

Těsto

Těsto připravujeme podle receptur, různě dochucené je skvělé opět hlavně pro kaprovité ryby. Kuličky nebo kapky těsta napichujeme tak, aby jsme obalili celý hrot háčku i s částí ramínka, viz foto.

Těsto na háčku - způsob umístění

Těsto na háčku – způsob umístění – špička háčku schovaná v těstě

Houska, foukané nástrahy

Lisovaná kolečka housky nebo různé kupované pufované nástrahy, někdo jim říká „foukačky“, napichujeme na háček tak, aby špička byla schovaná v nástraze. Skvělé nástrahy na všechny kaprovité ryby.

Napařená houska vykrájená kleštěmi - foukačky - špička háčku schovaná

Napařená houska vykrájená kleštěmi – foukačky – špička háčku schovaná

Sýr

Na tvrdý a tuhý sýr chytáme hlavně parmy a jelce. Vykrajujeme kostky velké asi 1,5 x 1,5 cm.

Kostka sýru na háčku - špička háčku schovaná

Kostka sýru na háčku – špička háčku schovaná

Chleba

Používáme tvrdší chleba s kůrkou, rozkrájený na čtverce velké dle potřeby, nebo kuličky střídky pěkně umačkané. Háček zapichujeme přes kůrku tak, aby byla špička schovaná ve střídce chleba.

Napařená houska vykrájená kleštěmi - způsob umístění

Kulička střídky chleba – špička je schovaná

Ovoce s peckou

Takto napichujeme například třešně nebo višně. Háček by neměl vykukovat z ovoce. Je třeba ho zapíchnout tak, jak je ukázáno na obrázku.

Háček umístěný ve třešni nebo višni.

Háček umístěný ve třešni nebo višni.

Další článek k tématu, jak se upravují nástrahy, aby se na ně dalo chytat ryby, najdete zde: 7 nejlevnějších nástrah na chytání ryb.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím