Rybářský rozcestník

Napichujeme nástrahy na háček

Pro začínající rybáře se jistě bude hodit tento přehled základních nástrah s ukázkami, jak by se měly napichovat na háček. Dobře umístěná nástraha na háčku může být zásadní pro případný záběr a úspěšný lov.

Žížaly (rousnice, hnojáčci …)

Kromě kaprů také skvělá nástraha na cejny, okouny, parmy, líny a úhoře. Větší pak i na sumce.

Způsoby nastražení žížal na háček

Způsoby nastražení žížal na háček

Z leva: nastražení tzv. na kalhotky, nastražení tzv. na knedlík, jednoduché napíchnutí s volnými konci, napíchnutí žížaly při chytání úhořů.

Masní červi

Skvělá nástraha hlavně pro jemné chytání na plavanou, ale i na feeder na položenou. Je to univerzální nástraha, kterou má ráda celá řada ryb. Na háček lze nastražit jednoho, ale klidně i několik červů najednou.

Způsoby nastražení masných červů na háčku

Způsoby nastražení masných červů na háčku

Těstoviny

Uvařené polotvrdé těstoviny, skvělá jsou kolínka, napichujeme na háček dle obrázku. Těstoviny mají rády hlavně kaprovité ryby.

Těstoviny - povařená kolínka umístěná na háčku

Těstoviny – povařená kolínka umístěná na háčku

Kroupy

Osvědčená nástraha na cejny a plotice. Kroupy na háček napichujeme povařené, tak dvě až tři, jednu z nich umístíme přímo na hrot háčku.

Povařené kroupy na háčku - jedna z možností

Povařené kroupy na háčku – jedna z možností

Brambory

Chvíli povaření brambory jsou skvělé na kaprovité ryby. Na nástrahy využíváme hlavně moučné druhy, které se při dopadu do vody nerozpadávají. Vykrajujeme kostky velké asi 1 x 1 cm, nebo o něco větší.

Kostka povařené brambopry na háčku - způsob umístění

Kostka povařené brambopry na háčku – špička háčku mírně vykukující z brambory

Těsto

Těsto připravujeme podle receptur, různě dochucené je skvělé opět hlavně pro kaprovité ryby. Kuličky nebo kapky těsta napichujeme tak, aby jsme obalili celý hrot háčku i s částí ramínka, viz foto.

Těsto na háčku - způsob umístění

Těsto na háčku – způsob umístění – špička háčku schovaná v těstě

Houska, foukané nástrahy

Lisovaná kolečka housky nebo různé kupované „foukačky“ napichujeme na háček tak, aby špička byla schovaná v nástraze. Skvělé nástrahy na všechny kaprovité ryby.

Napařená houska vykrájená kleštěmi - foukačky - špička háčku schovaná

Napařená houska vykrájená kleštěmi – foukačky – špička háčku schovaná

Sýr

Na tvrdý a tuhý sýr chytáme hlavně parmy a jelce. Vykrajujeme kostky velké asi 1,5 x 1,5 cm.

Kostka sýru na háčku - špička háčku schovaná

Kostka sýru na háčku – špička háčku schovaná

Chleba

Používáme tvrdší chleba s kůrkou, rozkrájený na čtverce velké dle potřeby, nebo kuličky střídky pěkně umačkané. Háček zapichujeme přes kůrku tak, aby byla špička schovaná ve střídce chleba.

Napařená houska vykrájená kleštěmi - způsob umístění

Kulička střídky chleba – špička je schovaná

Ovoce s peckou

Takto napichujeme například třešně nebo višně. Háček by něměl vykukovat z ovoce. Je třeba ho zapíchnout tak, jak je ukázáno na obrázku.

Háček umístěný ve třešni nebo višni.

Háček umístěný ve třešni nebo višni.

Další článek k tématu, jak se upravují nástrahy, aby se na ně dalo chytat ryby, najdete zde: 7 nejlevnějších nástrah na chytání ryb.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím