Rybářský rozcestník

Setonův hrnec – příprava ryb

Již po několik desítek generací používají trempové, při přípravě ryb, ale i dalších pochutin v přírodě, tzv. „Setonův hrnec“. Údajně byl tento způsob přípravy jídel převzatý od indiánských kmenů. Rozhodně stojí za to si tento způsob vaření v přírodě připomenout a případně i vyzkoušet.

  1. hlína na záklop
  2. tráva a kopřivy
  3. kopřivy kolem ryby
  4. ryba zabalená v alobalu (lze použít i jiný druh masa)
  5. rozpálené kameny
  6. popel z ohniště
  7. kolík na utěsnění

V zemi vyhloubíme jamku, ve které zapálíme suché a tvrdé dřevo. Na vedlejším ohništi rozžhavíme větší ploché kameny, mezitím si připravíme rybu. Na dno horké jamky po vyhořelém dřevě dáme jeden větší žhavý plochý kámen a na něj položíme vykuchanou nasolenou rybu zabalenou do alobalu. Balíček obložíme dalšími horkými kameny a po straně dáme do jamky kolík z čerstvého dřeva. Jamku zasypáme hlínou a udusáme. Asi po 10 minutách vytáhneme kolík ze země a do otvoru opatrně nalijeme asi 1 l vody, potom kolík znovu zasuneme a utěsníme, aby vzniklá pára neunikla. Po 15 minutách hlínu a kameny odstraníme a upečenou rybu můžeme servírovat.

Pokud budete v hrnci vařit jiné maso, doba potřebná k přípravě se prodlouží podle typu masa klidně až na 2 hodiny.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím