Rybářský rozcestník

Ryby v českých vodách. Na které si políčit?

České vody jsou plné pozoruhodných živočichů. Pokud vás láká rybaření, měli byste se dopředu seznámit, s kým budete mít tu čest. Pokud si naše sladkovodní ryby matně vybavujete z hodin přírodopisu, pojďte si s námi paměť osvěžit.

Dělení ryb a jejich zastoupení

Ryby dělíme dle jejich fyzických vlastností, a to do skupin (řádů) a podskupin, tzv. čeledí. V České republice žije 67 druhů ryb, přitom 52 z nich jsou druhy původní. Dle řádů jsou to jeseteři, bezostní, máloostní, holobřiší, měkkoploutví, volnoostní a ostnoploutví. Tyto se pak dělí na jednotlivé čeledi, jako jsou ryby kaprovité, okounovité, lososovité apod.

Podle způsobu obživy rozeznáváme ryby masožravé dravé a všežravé nedravé, kterých je většina. Mezi dravce v našich vodách, patří štika obecná, pstruh obecný, candát obecný, úhoř říční, bolen dravý, sumec velký a okoun říční. Jako návnada pro ně slouží malé živé nebo gumové nástrahy, kousky rybího masa, drobní korýši, žížaly nebo třpytky.

Hujerovi mezi našimi rybami

Nejpočetnější čeledí u nás jsou ryby kaprovité. Patří mezi ně například kapr obecný, karas obecný, lín obecný, bolen dravý, cejn velký, jelec jesen, parma obecná a další. Pojďme si blíže představit alespoň některé z nich:

  • Kapr obecný je nejčastěji lovená nepůvodní ryba, která pochází ze střední Asie. Na území České republiky je kapr původní pouze v přítocích Dunaje – zejména řekách Moravě a Dyji. Na zbytku našeho území byl vysazen. Pro naši zemi má velký hospodářský význam, kvůli jeho chovu byla vybudována řada rybníků. Pokud chcete ulovit kapra, určitě zařaďte mezi svou rybářskou výbavu kaprový prut.
  • Lín obecný je původní, mezi rybáři vyhledávanou a populární rybou, bohužel jeho přirozená populace v našich vodách se v posledních letech zmenšuje. Má velmi chutné maso, po němž je poptávka zejména ve státech západní Evropy. Ulovit lína není úplně snadné, protože jde o náladovou a plachou rybu.

Lín je opravdu krásná ryba….

  • Bolen dravý je jediným zástupcem původních dravých kaprovitých ryb, u kterého je stanovena zákonem nejmenší lovná míra. Je vysazován do sportovních revírů. Jeho trofej je mezi rybáři velmi ceněná, protože jde rovněž o plachou a tím pádem i těžko ulovitelnou rybu. Loví se nejčastěji na vláčecí nástrahu.
  • Cejn velký se vyskytuje především v dolních tocích větších řek i stojatých vodách a jde o původní a hojně rozšířenou rybou, která nemusí být ani uměle vysazována. Jeho maso nepatří mezi oblíbené, je loven spíše rekreačně a na rybářských závodech.

Další známé firmy pod vodou

I ryby, které spadají do ostatních čeledí a s nimiž se při rybolovu v Česku často setkáte, mají svá specifika. Seznamte se i s nimi:

  • Candát obecný je u nás nepůvodní, na celém území se vyskytující dravá ryba. Je oblíbený kvůli svému velmi kvalitnímu masu a rybáři je masivně lovený, často i nelegálně. Obývá stojaté i tekoucí vody. V době tření se vyznačuje agresivním chováním vůči ostatním druhům.
  • Štika obecná patří mezi nejznámější sladkovodní dravce. Je to starobylý druh vyskytující se už v době třetihor. Je hojně vyhledávanou rybou a v rybářských revírech musí být často uměle vysazována. Jinak je velmi přizpůsobivá a najdeme ji v jakýchkoli vodách. Má svoje teritorium, které málokdy opouští. Loví pouze ve dne.

Štika v plné své kráse…

  • Pstruh obecný je ryba náročná na čistotu vody a vysoký obsah kyslíku v ní. Obývá různé druhy vod, u nás se nejčastěji setkáme s jeho potoční formou (existuje např. i jezerní a mořská). Jeho počty klesají, zejména kvůli velkému rybářskému tlaku – jedná se o jednu z nejoblíbenějších sportovních ryb, ceněný je rovněž pro své kvalitní a chutné maso.
  • Sumec velký je našim původním a velmi hojně zastoupeným druhem ryby. Setkat se s ním můžeme v řekách i ve stojatých vodách. Je často vysazovaný do sportovních revírů. Běžně dorůstá do velikosti dvou metrů a je v našich vodách největším rybím predátorem. Chutné maso mívají mladí, ještě malí jedinci, u starších je tučné a tuhé.
  • Úhoř říční je tajemná ryba svým vzezřením připomínající spíše hada. Jedná se o dravou rybu, která se zdržuje u dna. Krev úhoře obsahuje pro ostatní savce vysoce jedovatou látku, kuchyňsky upravené maso je však neškodlivé a je považované za luxusní pochoutku. Jeho přirozený výskyt je ohrožen. Nejčastěji se chytá v noci.

Držíme vám palce, aby se vám poštěstilo se s výše uvedenými obyvateli českých vod setkat tváří v tváři při vašem rybolovu. Vodní svět je mnohem bohatší, než se stačilo vejít do našeho článku, přejeme vám proto, ať je pro vás jeho objevování nekončícím zážitkem.

Nejčtenější články

Hybridní techniky lovu ryb

Občas rybář prostě musí vytáhnout ze šuplíku nějakou techniku lovu, co zrovna nepatří k těm obvyklým, aby buď přelstil nějakou tu chytrou rybu, nebo v tu chvíli, kdy to vyžaduje momentální situace na revíru a lovném místě například díky špatnému počasí. A někteří z nás prostě kombinování různých technik milují. I já patřím mezi tyto neortodoxní rybáře, co se nebojí propojovat různé techniky lovu i když na první pohled mohou vypadat pro někoho tak trochu bizarně.

Zmrazené nástražní rybky

Při chytání například candátů, je skvělou nástrahou menší živá, nebo i mrtvá rybka. Ovšem tu nemáme vždy po ruce, naopak někdy zase nevíme, co s přebytečnou nástrahou. Pak malé rybky můžeme prošít návazcem s háčkem a zamrazit!

Zatraktivnění návnady pomocí červů nebo žížal

Pokud do krmné směsi přidáte něco živého, například masové červy nebo nasekané žížaly, dokáže vaše návnada nejen lépe přilákat bílou rybu, ale také ji déle udrží v lovném místě, což je druhý důvod, proč zakrmovat.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím