Rybářský rozcestník

Zázvorové pivo

Doma vyrobený chutný pivní mok, který se dá pít i nevychlazený. Je to taková variace na ovocné pivo.

1 náročnost
60 minut
+ 24 hodin příprava zákvasu, 7 dní kvašení  
Zázvorové pivo
  • Na zákvas:
  • 15 g kvasnic nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 360 ml teplé vody
  • Pro kvašení:
  • 300 g cukru
  • 8 lžic nastrouhaného zázvoru
  • 8 lžic cukru
  • voda
  • Ostatní:
  • PET láhve (silnostěnné!), tlakové kvasné lahve, sítko ...
  • Příprava

    1. Smícháme startovací suroviny (kvasnice nebo sušené droždí a cukr) s teplou vodu ve sklenici
    2. Zakryjeme a necháme ve sklenici rozmnožit kvasinky a to na teplém místě po dobu nejméně 24 hodin (takto vyrobíme startovací zákvas)
    3. Do zákvasu přidáváme každý den 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku cukru
    4. Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné sítko do tlakové kvasné lahve (nejlepší jsou PET láhve)
    5. Pak rozpustíme 300 g cukru (množství cukru můžeme snížit a upravit podle chuti) ve 950 ml vody, a tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi, dobře zamícháme
    6. Pro tlakové kvašení se osvědčily PET lahve od limonád a minerálních vod, v těchto, dobře uzavřených lahvích ponecháme násadu po dobu 7 dní dokvasit, plníme ovšem jen do 2/3 obsahu láhve!
    7. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým a hodně pění a nádoba se natlakuje (uvedené láhve by měly tlak vydržet, ale pro jistotu tlak v lahvích občas, ale velmi pomalu, nepatrně sem tam upouštějte!)
    8. Hotové pivo chladíme v lednici a podáváme studené!

    Doporučení

    K vyvážení sladké chuti můžeme přidat před stáčením do PET lahví citrónovou šťávu ze dvou středě velkých citrónů.

    Poznámka

    Vzhledem k tomu, že dnešní petláhve jsou čím dál více tenčí, je třeba vybírat láhve se silnější stěnou. Opravdu je nutné tlak v lahvích kontrolovat a raději mírně upouštět a láhve plnit jen do 2/3 jejich objemu. Jeden čtenář nám již napsal, že mu láhev bouchla!

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.