Rybářský rozcestník

Zázvorové pivo

Doma vyrobený chutný pivní mok, který se dá pít i nevychlazený. Je to taková variace na ovocné pivo.

1 náročnost
60 minut
+ 24 hodin příprava zákvasu, 7 dní kvašení  
Zázvorové pivo
  • Na zákvas:
  • 15 g kvasnic nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 360 ml teplé vody
  • Pro kvašení:
  • 300 g cukru
  • 8 lžic nastrouhaného zázvoru
  • 8 lžic cukru
  • voda
  • Ostatní:
  • PET láhve (silnostěnné!), tlakové kvasné lahve, sítko ...
  • Příprava

    1. Smícháme startovací suroviny (kvasnice nebo sušené droždí a cukr) s teplou vodu ve sklenici
    2. Zakryjeme a necháme ve sklenici rozmnožit kvasinky a to na teplém místě po dobu nejméně 24 hodin (takto vyrobíme startovací zákvas)
    3. Do zákvasu přidáváme každý den 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku cukru
    4. Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné sítko do tlakové kvasné lahve (nejlepší jsou PET láhve)
    5. Pak rozpustíme 300 g cukru (množství cukru můžeme snížit a upravit podle chuti) ve 950 ml vody, a tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi, dobře zamícháme
    6. Pro tlakové kvašení se osvědčily PET lahve od limonád a minerálních vod, v těchto, dobře uzavřených lahvích ponecháme násadu po dobu 7 dní dokvasit, plníme ovšem jen do 2/3 obsahu láhve!
    7. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým a hodně pění a nádoba se natlakuje (uvedené láhve by měly tlak vydržet, ale pro jistotu tlak v lahvích občas, ale velmi pomalu, nepatrně sem tam upouštějte!)
    8. Hotové pivo chladíme v lednici a podáváme studené!

    Doporučení

    K vyvážení sladké chuti můžeme přidat před stáčením do PET lahví citrónovou šťávu ze dvou středě velkých citrónů.

    Poznámka

    Vzhledem k tomu, že dnešní petláhve jsou čím dál více tenčí, je třeba vybírat láhve se silnější stěnou. Opravdu je nutné tlak v lahvích kontrolovat a raději mírně upouštět a láhve plnit jen do 2/3 jejich objemu. Jeden čtenář nám již napsal, že mu láhev bouchla!

    Nejčtenější články

    Lisovaný rohlík s libečkem

    Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.

    Čarování s toustovým chlebem na rybách

    Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

    Kufr na nářadí skvěle nahradí rybářský kufr

    Kam s tím, tak tuto otázku jsem si donedávna klad vždy, když jsem balil rybařinu na naše dlouhé výpravy k vodě. Bižuterii, ale i další doplňky pro kaprařinu, k tomu věci pro lov sumců a kde je zbytek, jako například plavačkové náčiní pro lov nástražních rybek…. Sonar, baterky k sonaru, mohu pokračovat dál, tolik věcí a jak je přepravit k vodě a přitom je mít pěkně uspořádané? Můžete si pořídit nějaké rybářské tašky, kufry a podobně. Ale ty ceny! Co tak zkusit originální rybářské boxy, kufry či tašky nahradit šikovnými boxy původně určené na nářadí? Já si jeden skvělý našel a už bych neměnil.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím