Rybářský rozcestník

Zázvorové pivo

Doma vyrobený chutný pivní mok, který se dá pít i nevychlazený. Je to taková variace na ovocné pivo.

1 náročnost
60 minut
+ 24 hodin příprava zákvasu, 7 dní kvašení  
Zázvorové pivo
  • Na zákvas:
  • 15 g kvasnic nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 360 ml teplé vody
  • Pro kvašení:
  • 300 g cukru
  • 8 lžic nastrouhaného zázvoru
  • 8 lžic cukru
  • voda
  • Ostatní:
  • PET láhve (silnostěnné!), tlakové kvasné lahve, sítko ...
  • Příprava

    1. Smícháme startovací suroviny (kvasnice nebo sušené droždí a cukr) s teplou vodu ve sklenici
    2. Zakryjeme a necháme ve sklenici rozmnožit kvasinky a to na teplém místě po dobu nejméně 24 hodin (takto vyrobíme startovací zákvas)
    3. Do zákvasu přidáváme každý den 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku cukru
    4. Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné sítko do tlakové kvasné lahve (nejlepší jsou PET láhve)
    5. Pak rozpustíme 300 g cukru (množství cukru můžeme snížit a upravit podle chuti) ve 950 ml vody, a tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi, dobře zamícháme
    6. Pro tlakové kvašení se osvědčily PET lahve od limonád a minerálních vod, v těchto, dobře uzavřených lahvích ponecháme násadu po dobu 7 dní dokvasit, plníme ovšem jen do 2/3 obsahu láhve!
    7. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým a hodně pění a nádoba se natlakuje (uvedené láhve by měly tlak vydržet, ale pro jistotu tlak v lahvích občas, ale velmi pomalu, nepatrně sem tam upouštějte!)
    8. Hotové pivo chladíme v lednici a podáváme studené!

    Doporučení

    K vyvážení sladké chuti můžeme přidat před stáčením do PET lahví citrónovou šťávu ze dvou středě velkých citrónů.

    Poznámka

    Vzhledem k tomu, že dnešní petláhve jsou čím dál více tenčí, je třeba vybírat láhve se silnější stěnou. Opravdu je nutné tlak v lahvích kontrolovat a raději mírně upouštět a láhve plnit jen do 2/3 jejich objemu. Jeden čtenář nám již napsal, že mu láhev bouchla!

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím