Podle keltské receptury připravený chutný pivní mok. Doma vyrobíme, u vody ochutnáme! 🙂
1. V době plného květu natrháme vřes, který omyjeme studenou vodou
2. Smaltový hrnec naplníme vřesem, zalijeme vodou a hodinu povaříme
3. Přecedíme do čisté dřevěné kádě a přibližně na každých 5,5 l tekutiny (nějaká voda se vyvaří) přidáme 15 g chmele, 30 g zázvoru a 500 g melasy
4. Přelité zpět do vymytého hrnce dalších 20 minut povaříme, opět přecedíme a jakmile bude směs téměř vychladlá, přidáme 5 lžic kvasnic (kvásku), přikryjeme utěrkou a nejméně 24 hodin necháme kvasit (nemícháme!)
5. Opatrně stáhneme pěnu a jemně přelijeme do dřevěné kádě, v hrnci by vám měla zůstat usazenina z kvasnic
6. Nakonec pivo nalijeme do dobře vyvařených lahví a pevně zašpuntujeme, jednotlivé láhve skladujeme týden, nejlépe na temném a chladném místě.