Rybářský rozcestník

Závitky z filé a chřestu

Pošírované plátky ryby okořeněné, plněné chřestem, posypané strouhaným sýrem a zalité omáčkou.

2 náročnost
45 minut
  • 600 g filetů z mořského jazyka
  • 300 g čerstvého chřestu
  • 80 g strouhaného sýra
  • 300 ml bílého vína
  • 250 ml smetany (33 %)
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžice nasekaných bylinek (kopr, bazalka, pažitka)
  • 1 lžička vegety
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička koření na ryby
  • bylinky na pošírování (kopr, bazalka)
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Na okraj každého plátku ryby položíme část oloupaného a na špalíčky nakrájeného chřestu, zabalíme zajistíme párátky a posypeme rybím kořením
    2. Do kastrůlku nalijeme 200 ml vína rozmíchaného s troškou vody, přidáme nasekanou bazalku a kopr, vložíme pařáček, na který položíme rybí závitky a pošírujeme nad párou asi 15 minut, krátce před koncem posypeme závitky nastrouhaným sýrem
    3. Na rozpáleném másle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme kari koření, zalijeme zbylým vínem a necháme provařit, pak přilijeme smetanu a vaříme do zhoustnutí omáčky
    4. Nakonec omáčku přecedíme, ochutíme vegetou, nasekaným koprem, bazalkou, pažitkou a krátce prohřejeme, dle chuti osolíme solí
    5. Závitky servírujeme přelité omáčkou.

    Doporučení

    Závitky podáváme například s vařenými bramborami a dušenou mrkví.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím