Rybářský rozcestník

Závitky z filé a chřestu

Pošírované plátky ryby okořeněné, plněné chřestem, posypané strouhaným sýrem a zalité omáčkou.

2 náročnost
45 minut
  • 600 g filetů z mořského jazyka
  • 300 g čerstvého chřestu
  • 80 g strouhaného sýra
  • 300 ml bílého vína
  • 250 ml smetany (33 %)
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžice nasekaných bylinek (kopr, bazalka, pažitka)
  • 1 lžička vegety
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička koření na ryby
  • bylinky na pošírování (kopr, bazalka)
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Na okraj každého plátku ryby položíme část oloupaného a na špalíčky nakrájeného chřestu, zabalíme zajistíme párátky a posypeme rybím kořením
    2. Do kastrůlku nalijeme 200 ml vína rozmíchaného s troškou vody, přidáme nasekanou bazalku a kopr, vložíme pařáček, na který položíme rybí závitky a pošírujeme nad párou asi 15 minut, krátce před koncem posypeme závitky nastrouhaným sýrem
    3. Na rozpáleném másle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme kari koření, zalijeme zbylým vínem a necháme provařit, pak přilijeme smetanu a vaříme do zhoustnutí omáčky
    4. Nakonec omáčku přecedíme, ochutíme vegetou, nasekaným koprem, bazalkou, pažitkou a krátce prohřejeme, dle chuti osolíme solí
    5. Závitky servírujeme přelité omáčkou.

    Doporučení

    Závitky podáváme například s vařenými bramborami a dušenou mrkví.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.