Filety z lososa potřené cukrovou marinádou, ugrilované dozlatova.
1. Nejprve si připravíme marinádu; v malém hrnci na středním zdroji tepla rozehřejeme cukr, med a máslo, cukrovou hmotu sundáme z ohně a přimícháme hořčici, olej, sójovou omáčku a nastrouhaný zázvor, zamícháme a necháme vychladnout
2. Gril necháme důkladně rozpálit, mřížky potřeme slaninou nebo tukem
3. Filety s kůží potřeme olejem, osolíme a okořeníme pepřem a kůží dolů dáme na gril, povrch potřeme cukrovou marinádou, po 4-5 minutách plátky ryby otočíme a maso dogrilujeme dozlatova (v případě, že filety lososa máme bez kůže, po osolení a okořenění pepřem potřeme jednu stranu filet olejem, touto stranou je vložíme na gril a chvíli opékáme, vrchní část masa potřeme marinádou, pak lososa otočíme a potřeme i opečenou část ryby)
4. Porce ugrilovaného lososa ihned podáváme nejlépe s čerstvým, na grilu opečeným pečivem.