Rozpis na 2 porce:
2 ks líni kolem 30 cm
citronová šťáva
hladká mouka
olej
sůl
Omáčka na zapečení:
1 dl smetany na vaření
1 dl hovězího vývaru
5 cl bílého vína
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
bílý mletý pepř
sůl
Příprava
- Vykuchané líny osolíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, necháme chvíli odpočinout.
- Potom líny osušíme, celé obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji do zlatova, z obou stran.
- Opečené líny narovnáme do pekáčku.
- Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou naředíme hovězím vývarem a smetanou. Ochutíme bílým vínem, bílým pepřem, solí, krátce povaříme.
- Teplou omáčkou přelije líny a dáme do trouby zapéct. Až se na rybě začnou tvořit červené skvrny, troubu vypneme.
Doporučení
Zapečeného lína podáváme například s vařenými brambory a restovaný fazolkami.
Poznámka
Text i foto: Dalibor Marounek