Rybářský rozcestník

Zapečený candát s rajčaty a mozzarellou

Recept z italské kuchyně na úpravu rybích filetů. Výborný je, podle tohoto receptu, upravený candát.

2 náročnost
40 minut
zapečenýzapečenýzapečený
  • 400 g filetů z candáta
  • 120 g mozzarelly
  • 6 ks rajčat
  • mletý černý pepř
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • tymián
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety pokapeme citronovou šťávou, osolíme, necháme chvíli odpočinout.
    2. Plech vymažeme olivovým olejem a vyložíme 1 cm silnými plátky rajčat, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem.
    3. Na rajčata naskládáme osušené rybí filety, které poklademe plátky rajčat a mozzarelly, okořeníme jako spodní vrstvu, sůl, pepř, tymián, přidáme plátky másla.
    4. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C tak 15 minut.

    Doporučení

    Podáváme s vařenými novými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.