Rybářský rozcestník

Staročeská kapří polévka

Nejlepší rybí polévky vařily ženy baštýřů. Baštýř byl v minulosti člověk, který se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu ryb na trh atd. Práce to nebyla lehká a proto po práci teplá rybí polévka přišla jistě vhod. Některé recepty baštýřek jsou vlastně rodinné stříbro. A není divu, že nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, v kraji, který proslul v minulém století rybníkářstvím a chovem ryb. Vyzkoušejte tento recept na hutnou polévku ze starší kuchařky „Ryby podle baštýřek z Třeboňska“ autorů M. Huleho a F. Kubů.

2 náročnost
70 minut
staročeská
  • 3-4 ks kapří hlavy + ocasy, kapří odřezky
  • cca 200-300 g vnitřnosti z kaprů (játra, mlíčí, jikry)
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 60 g moučného másla (30g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)
  • 2 l vody + 3 dl vody
  • 6 ks kuliček nového koření
  • 4 ks zrnka celého pepře
  • 3 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks menší cibule
  • 1/4 ks celeru
  • nasekaná petrželka
  • muškátový květ
  • pepř
  • sůl
  • osmažené kostky housky
  • Příprava

    1. Oprané vnitřnosti vaříme zvlášť v mírně osolené vodě s pokrájenou zeleninou, cibulí 20 minut.
    2. Scedíme, vychladnuté mlíčí nakrájíme na kousky, z jiker odstraníme blanku. V druhém hrnci uvaříme kapří hlavy bez žáber a očních bulv, ocasy a odřezky, přidáme překrojené cibule, zeleninu v celku, osolíme, přidáme koření. Vaříme na mírném ohni 45 minut.
    3. Vývar scedíme, zeleninu a rybí hlavy necháme vychladnout.
    4. Do vývaru přidáme nakrájené mlíčí, jikry, obrané rybí maso, nakrájíme uvařenou zeleninu. Polévku zahřejeme, přidáme kuličky moučného másla, ochutíme muškátovým květem, solí, pepřem, necháme 5 minut povařit.
    5. Hotovou horkou polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kostičky housky, posypeme nasekanou petrželkou.

    Nejčtenější články

    Hybridní techniky lovu ryb

    Občas rybář prostě musí vytáhnout ze šuplíku nějakou techniku lovu, co zrovna nepatří k těm obvyklým, aby buď přelstil nějakou tu chytrou rybu, nebo v tu chvíli, kdy to vyžaduje momentální situace na revíru a lovném místě například díky špatnému počasí. A někteří z nás prostě kombinování různých technik milují. I já patřím mezi tyto neortodoxní rybáře, co se nebojí propojovat různé techniky lovu i když na první pohled mohou vypadat pro někoho tak trochu bizarně.

    Zmrazené nástražní rybky

    Při chytání například candátů, je skvělou nástrahou menší živá, nebo i mrtvá rybka. Ovšem tu nemáme vždy po ruce, naopak někdy zase nevíme, co s přebytečnou nástrahou. Pak malé rybky můžeme prošít návazcem s háčkem a zamrazit!

    Zatraktivnění návnady pomocí červů nebo žížal

    Pokud do krmné směsi přidáte něco živého, například masové červy nebo nasekané žížaly, dokáže vaše návnada nejen lépe přilákat bílou rybu, ale také ji déle udrží v lovném místě, což je druhý důvod, proč zakrmovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím