Rybářský rozcestník

Staročeská kapří polévka

Nejlepší rybí polévky vařily ženy baštýřů. Baštýř byl v minulosti člověk, který se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu ryb na trh atd. Práce to nebyla lehká a proto po práci teplá rybí polévka přišla jistě vhod. Některé recepty baštýřek jsou vlastně rodinné stříbro. A není divu, že nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, v kraji, který proslul v minulém století rybníkářstvím a chovem ryb. Vyzkoušejte tento recept na hutnou polévku ze starší kuchařky „Ryby podle baštýřek z Třeboňska“ autorů M. Huleho a F. Kubů.

2 náročnost
70 minut
staročeská
  • 3-4 ks kapří hlavy + ocasy, kapří odřezky
  • cca 200-300 g vnitřnosti z kaprů (játra, mlíčí, jikry)
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 60 g moučného másla (30g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)
  • 2 l vody + 3 dl vody
  • 6 ks kuliček nového koření
  • 4 ks zrnka celého pepře
  • 3 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks menší cibule
  • 1/4 ks celeru
  • nasekaná petrželka
  • muškátový květ
  • pepř
  • sůl
  • osmažené kostky housky
  • Příprava

    1. Oprané vnitřnosti vaříme zvlášť v mírně osolené vodě s pokrájenou zeleninou, cibulí 20 minut.
    2. Scedíme, vychladnuté mlíčí nakrájíme na kousky, z jiker odstraníme blanku. V druhém hrnci uvaříme kapří hlavy bez žáber a očních bulv, ocasy a odřezky, přidáme překrojené cibule, zeleninu v celku, osolíme, přidáme koření. Vaříme na mírném ohni 45 minut.
    3. Vývar scedíme, zeleninu a rybí hlavy necháme vychladnout.
    4. Do vývaru přidáme nakrájené mlíčí, jikry, obrané rybí maso, nakrájíme uvařenou zeleninu. Polévku zahřejeme, přidáme kuličky moučného másla, ochutíme muškátovým květem, solí, pepřem, necháme 5 minut povařit.
    5. Hotovou horkou polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kostičky housky, posypeme nasekanou petrželkou.

    Nejčtenější články

    Jak se náš „lážo plážo fishing“ proměnil v hororový zážitek

    Aby jste věděli, lážo plážo fishing, tak říkáme pohodovému chytání ryb, v klidu, bez nervů, pěkně v zázemí našeho provizorního kempu u vody. Klídek, pohoda, žádný stres, jen klidné bivakování u vody s pruty, studenými nápoji, dobrým jídlem s cílem si klasickou rybařinu opravdu hodně užít. Ovšem ne vždy to vyjde podle představ. O tom, jak se náš lážo plážo fishing proměnil v hororový zážitek, tak o tom je tento pravdivý příběh z letošní zahájené dravců.

    Feederování s žebrovými krmítky

    Když se řekne feederové krmítko, každý rybář si většinou v hlavě zobrazí drátěné krmítko hranaté či oválné, popřípadě method feeder krmítko. Ovšem existuje velký výběr dalších variant krmítek určených pro lov s feederovými pruty. Mezi mé nejoblíbenější patří tzv. žebrová krmítka.

    Jakou zvolit barvu zakrmovací směsi, tmavou či světlou? A je to vůbec důležité?

    Tak například na kapra prý platí zelené odstíny zakrmovacích směsí. Stejně tak na amura. Zato při cíleném lovu cejnů je dobré zkusit použít světlé odstíny zakrmovacích směsí. To naopak plotice prý dávají přednost tmavým směsím. Je to tak, nejen chuť a vůni, ale také barvu zakrmovací směsi musí řešit rybář, aby chytil právě ten druh ryby, co si na něj myslí.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím