Rybářský rozcestník

Staročeská kapří polévka

Nejlepší rybí polévky vařily ženy baštýřů. Baštýř byl v minulosti člověk, který se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu ryb na trh atd. Práce to nebyla lehká a proto po práci teplá rybí polévka přišla jistě vhod. Některé recepty baštýřek jsou vlastně rodinné stříbro. A není divu, že nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, v kraji, který proslul v minulém století rybníkářstvím a chovem ryb. Vyzkoušejte tento recept na hutnou polévku ze starší kuchařky „Ryby podle baštýřek z Třeboňska“ autorů M. Huleho a F. Kubů.

2 náročnost
70 minut
staročeská
  • 3-4 ks kapří hlavy + ocasy, kapří odřezky
  • cca 200-300 g vnitřnosti z kaprů (játra, mlíčí, jikry)
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 60 g moučného másla (30g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)
  • 2 l vody + 3 dl vody
  • 6 ks kuliček nového koření
  • 4 ks zrnka celého pepře
  • 3 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks menší cibule
  • 1/4 ks celeru
  • nasekaná petrželka
  • muškátový květ
  • pepř
  • sůl
  • osmažené kostky housky
  • Příprava

    1. Oprané vnitřnosti vaříme zvlášť v mírně osolené vodě s pokrájenou zeleninou, cibulí 20 minut.
    2. Scedíme, vychladnuté mlíčí nakrájíme na kousky, z jiker odstraníme blanku. V druhém hrnci uvaříme kapří hlavy bez žáber a očních bulv, ocasy a odřezky, přidáme překrojené cibule, zeleninu v celku, osolíme, přidáme koření. Vaříme na mírném ohni 45 minut.
    3. Vývar scedíme, zeleninu a rybí hlavy necháme vychladnout.
    4. Do vývaru přidáme nakrájené mlíčí, jikry, obrané rybí maso, nakrájíme uvařenou zeleninu. Polévku zahřejeme, přidáme kuličky moučného másla, ochutíme muškátovým květem, solí, pepřem, necháme 5 minut povařit.
    5. Hotovou horkou polévku nalijeme do talířů, přidáme opečené kostičky housky, posypeme nasekanou petrželkou.

    Nejčtenější články

    Vaše power banka u vody nestíhá? Pořiďte si bateriový generátor

    Kdo k vodě vozí notebook, tablet či nadupaný chytrý telefon, brzy pozná, jak rychle se tato zařízení dokáží vybít. Power banky nám sice dovolí jednou nebo dvakrát naše miláčky nabít, ale co potom, pokud jsme na delší výpravě? A to nemluvím o dobíjení elektromotorů, sonarů, zavážecích loděk, nebo například přenosné chladničky na potraviny.

    Dipované nástrahy obalené v ochucené soli

    Na zatraktivnění boilies nebo pelet lze, kromě dipů, použít i další atraktor, jako běžnou kuchyňskou sůl. Tu ovšem nejprve dochutíme dalšími složkami tak, aby se nástraha stala pro ryby prostě neodolatelnou.

    Chytání ryb před a po bouřce. A co za bouřky?

    Asi každý rybář již zažil ty chvíle, kdy mu nad hlavou začaly létat blesky, hřmělo, zvedl se vítr a voda se změnila v běsnící živel. Co v těchto chvílích dělat? Já osobně bych v tento moment byl raději schovaný v autě, nebo dobře zakurtovaném brolíčku. Rozhodně ale není radno hrát si na piráty a přečkat bouřku v loďce. Ani pod stromem není ideální místo, kam se za bouřky schovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím