Rybářský rozcestník

Zapečené filé s rajčatovou směsí a mozzarellou

Předpečené kostky rybího filé ochucené citronovým pepřem a solí, pak pokladené rajčatovou směsí připravenou zvlášť na pánvi a mozzarellou, kostky zapečené v troubě.

2 náročnost
40 minut
file-zapecene-indruchova-2018-2
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4-8 ks rybího filé (záleží na velikosti)
  • 4 ks středně velká rajčata
  • 1 ks větší červená cibule
  • 1 ks větší stroužek česneku
  • 100 g mozzarelly
  • špetka třtinového cukru
  • citronový pepř
  • rybí omáčka
  • olivový olej
  • koriandr
  • sůl
  • Příprava

    1. Rajčata na vrchní části nařízneme do kříže, spaříme je v horké vodě, pak je ihned zprudka ochladíme ve vodě s ledem, oloupeme je a pak nasekáme nadrobno
    2. Na troše kvalitního olivového oleje necháme zezlátnout na kostičky pokrájenou cibuli a česnek, přidáme spařená a nasekaná rajčata, nasekaný koriandr, rybí omáčku a špetku třtinového cukru, osolíme, zamícháme a chvíli vše provaříme, pak sundáme ze zdroje tepla
    3. Filé posypeme citronovým pepřem, osolíme, vložíme do zapékací misky vymazané olivovým olejem, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C na 10 minut předehřát, pak pekáček vytáhneme
    4. Na každou porci navrstíme směs z pánve, poklademe mozzarellou a dáme zapéct do trouby na dalších 10 minut.

    Poznámka

    Foto a inspirace: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

    Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím