Rybářský rozcestník

Ryba dušená s křenem

Na tento recept lze použít maso jak z mořských ryb (treska, makrela …), tak ze sladkovodních ryb (kapr, candát, štika …). Jedná se o rybí podkovy obalené v mouce, zprudka opečené, pak podušené v zapékací misce zalité ochucenou smetanou.

2 náročnost
45 minut
  • 1 kg rybího masa v celku (kapr, štika, makrela, treska ...)
  • 100 g čerstvě nastrouhaného křenu
  • 2,5 dcl smetany
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • voda
  • cukr
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybu naporcujeme na podkovy, ty ještě rozpůlíme a obalíme v hladké mouce
    2. Připravené kousky na oleji zprudka opečeme, opečené porce ryby přendáme do ohnivzdorné mísy, podlijeme vodou a na mírném ohni podusíme 15 minut
    3. Před koncem maso zakápneme citronovou šťávou, mírně osladíme, osolíme a zalijeme smetanou
    4. Nakonec přidáme strouhaný křen a vše ještě prohřejeme.

    Doporučení

    Podáváme s bramborem.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.