Rybářský rozcestník

Rybí salát II.

Rybí salát z bolena, kapra, či jiné bílé ryby připravený naložením masa v soli, pak v octovém kořeněném nálevu, nakonec maso natrhané na kousky promíchané s majonézou, bílým jogurtem a sterilovanou pikantní zeleninou.

3 náročnost
45 minut
+ 3 dny odležení, 5 dnů marinování  
Rybí salát II. - detail salátu v misce
RybíRybí
  • 3 kg ryby bez hlavy, ocasu, ploutví a kůže (bolen, kapr, cejn ...)
  • 2 skleničky majonézy
  • 1 sklenička Moravanky bez nálevu (pikantnínakládaná zelenina)
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 lžíce cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • Na nálev na naložení:
  • 1 l vody
  • 0,4 l octa
  • 3-4 ks cibule
  • 3 ks bobkové listy
  • 1 ks sušené feferonky
  • 1 lžička cukru
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • Příprava

    1. Vykuchanou rybu stáhneme z kůže, naporcujeme na podkovy asi 1 cm široké, které řádně propereme, vysušíme a poté hojně nasolíme
    2. Maso vložíme do kameninové nádoby nebo do sklenice a dáme na 3 dny do chladna proležet
    3. Uleželé porce ryby vyndáme z nádoby a opět je propláchneme
    4. Maso vkládáme opět do kameninové nádoby nebo do sklenice a prokládáme cibulí kterou jsme vytáhli z povařeného nálevu, vyskládanou sklenici zalijeme ještě teplým lákem
    5. Vše necháme uležet nejméně 5 dnů, pak lák slijeme a z masa odstraníme jen velké kosti, malé se krásně rozloží
    6. Rybu dochutíme pepřem a solí a promícháme se sterilovanou zeleninou bez nálevu, bílým jogurtem smíchaným 1:2 s majonézou, vše promícháme, nakonec chuť salátu doladíme ještě cukrem
    7. Salát necháme v lednici odpočinout a pak ho můžeme podávat nebo uchováváme v menších, důkladně zavřených, sklenicích či dózách v lednici.

    Příprava láku na naložení:
    Oloupanou cibuli nakrájenou na plátky svaříme s ostatními ingrediencemi, povaříme 5 minut, pak nálev odstavíme a necháme mírně vychladnout.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím