Rybářský rozcestník

Rybí salát II.

Rybí salát z bolena, kapra, či jiné bílé ryby připravený naložením masa v soli, pak v octovém kořeněném nálevu, nakonec maso natrhané na kousky promíchané s majonézou, bílým jogurtem a sterilovanou pikantní zeleninou.

3 náročnost
45 minut
+ 3 dny odležení, 5 dnů marinování  
Rybí salát II. - detail salátu v misce
RybíRybí
  • 3 kg ryby bez hlavy, ocasu, ploutví a kůže (bolen, kapr, cejn ...)
  • 2 skleničky majonézy
  • 1 sklenička Moravanky bez nálevu (pikantnínakládaná zelenina)
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 lžíce cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • Na nálev na naložení:
  • 1 l vody
  • 0,4 l octa
  • 3-4 ks cibule
  • 3 ks bobkové listy
  • 1 ks sušené feferonky
  • 1 lžička cukru
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • Příprava

    1. Vykuchanou rybu stáhneme z kůže, naporcujeme na podkovy asi 1 cm široké, které řádně propereme, vysušíme a poté hojně nasolíme
    2. Maso vložíme do kameninové nádoby nebo do sklenice a dáme na 3 dny do chladna proležet
    3. Uleželé porce ryby vyndáme z nádoby a opět je propláchneme
    4. Maso vkládáme opět do kameninové nádoby nebo do sklenice a prokládáme cibulí kterou jsme vytáhli z povařeného nálevu, vyskládanou sklenici zalijeme ještě teplým lákem
    5. Vše necháme uležet nejméně 5 dnů, pak lák slijeme a z masa odstraníme jen velké kosti, malé se krásně rozloží
    6. Rybu dochutíme pepřem a solí a promícháme se sterilovanou zeleninou bez nálevu, bílým jogurtem smíchaným 1:2 s majonézou, vše promícháme, nakonec chuť salátu doladíme ještě cukrem
    7. Salát necháme v lednici odpočinout a pak ho můžeme podávat nebo uchováváme v menších, důkladně zavřených, sklenicích či dózách v lednici.

    Příprava láku na naložení:
    Oloupanou cibuli nakrájenou na plátky svaříme s ostatními ingrediencemi, povaříme 5 minut, pak nálev odstavíme a necháme mírně vychladnout.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?