Rybářský rozcestník

Vařený pstruh

Do kolečka svázaní pstruzi uvaření v mírně osolené vodě spolu s petrželovou natí.

2 náročnost
40 minut
  • 4 ks pstruhů
  • 1 ks citrónu
  • sušená petrželová nať
  • petrželka
  • kmín
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Pstruhy necháme částečně rozmrazit a potom nití navlečenou v jehle protáhneme ocas a hlavu a svážeme je do kolečka
    2. Ryby vložíme do vroucí osolené vody s kmínem a petrželovou natí, když se začne voda opět vařit, zmírníme příkon energie a pomalým varem vaříme dále (že je rybí maso uvařené poznáme podle nápadně vystouplé oční bulvy)
    3. Nejlépe děrovanou lopatkou ryby vytáhneme, nitě přetrhneme a odstraníme, rozdělíme na nahřáté talíře
    4. Jednotlivé porce zdobíme petrželkou a kouskem citrónu.

    Doporučení

    Jako přílohu servírujeme vařené brambory.

    Poznámka

    K vařeným rybám podáváme horké máslo nebo holandskou omáčku, či nějaký typ pikantní majonézy.

    Nejčtenější články

    Ryba v české kuchyni – 7. díl

    Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.